Współrzędne punktów na rzucie

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Gość
Posty: 1
Rejestracja: czw, 16-11-2017 15:02
Reputacja: 0

Współrzędne punktów na rzucie

Postautor: Karolina_O » czw, 16-11-2017 15:46

  • 0
Hej,

czy orientuje się ktoś czy można określić swój układ współrzędnych, określić jego "0" i od tego punktu wyznaczyć współrzędne X i Y ale automatycznie? Coś na zasadzie koty wysokościowej ale na rzucie i określającą współrzędna względem nowego układu? Wykonuje plansze tyczenia budynku, wyznaczam punkty względem jednego punktu na granicy działki z osiami ścian konstrukcyjnych, niezbędna byłaby opcja automatycznego określania punktów :) Czy ktoś zna jakiś sposób?

Pozdrawiam,
Karolina
Załączniki
archicad.jpg

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Współrzędne punktów na rzucie

Postautor: Rafał » czw, 16-11-2017 17:26

  • 0
Punkt 0,0 można przenosić. Aczkolwiek tego nie robię - raczej zbyteczne przy wszystkich aktualnych pomocach rysunkowych.
Załączniki
2017-11-16_16-25-49.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Współrzędne punktów na rzucie

Postautor: Tikos » czw, 16-11-2017 17:27

  • 1
W bibliotece masz taki obiekt w elementach 2D: "współrzędne" - działa elegancko ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Współrzędne punktów na rzucie

Postautor: Rafał » czw, 16-11-2017 17:29

  • 0
Tikos pisze:W bibliotece masz taki obiekt w elementach 2D: "współrzędne" - działa elegancko ;)

Racja, chyba nie doczytałem posta do końca :-)

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Posty: 108
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 7

Re: Współrzędne punktów na rzucie

Postautor: Andrzej Korynek » czw, 16-11-2017 17:37

  • 0
Czyli coś takiego:
1.jpg

akor

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Reputation System ©'