Wykrywanie kolizji.

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Częsty gość
Posty: 72
Rejestracja: pt, 18-05-2012 15:52
Reputacja: 1

Wykrywanie kolizji.

Postautor: marcingrychtol » wt, 03-10-2017 13:54

  • 0
Wie ktoś dlaczego narzędzie "wykrywanie kolizji" nie łapie kolizji belki (poprawiono) z innymi elementami? Nie jest to kwestia priorytetów warstw ani użytych materiałów budowlanych. Po prostu belki się nie chcą podporządkować. Te same elementy zamienione na kształty, albo obiekty - działają poprawnie.

Czy to jest jakaś opcja w ósmym podpunkcie czwartej zakładki ukrytej gdzieś w "hatakumbie" archidziada i mam wołać Indianę Jonesa?
Ostatnio zmieniony śr, 04-10-2017 13:06 przez marcingrychtol, łącznie zmieniany 1 raz
Asus P8Z77 LX, i5-3570K 4.6GHz, Zalman Performa+, 24GB DDR3, nVidia Quadro 4000 OC, 240GB SSD Crucial, Win 10
https://www.tkholding.pl/ Projekty z wykorzystaniem najnowszych technologii Building Information Modelling i Virtual Reality

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Wykrywanie kolizji.

Postautor: Rafał » wt, 03-10-2017 21:13

  • 0
Łapie, założę się że te belki jednak się tną priorytetami. Daj warstwie na której leżą inny numer przecięć.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Posty: 72
Rejestracja: pt, 18-05-2012 15:52
Reputacja: 1

Re: Wykrywanie kolizji.

Postautor: marcingrychtol » śr, 04-10-2017 13:04

  • 0
Nie jest to kwestia priorytetów warstw - są dobrze ustawione. Inne elementy łapie prawidłowo na tych samych warstwach.

EDIT: Czary mary, teraz działa :D Nie wiem, może błąd człowieka, może nie.

Pytanie nr 2. Jest jakiś sposób na szybkie wyczyszczenia zakreślacza projektu po wywaleniu 30 tys. kolizji przez złe ustawienie priorytetów? :D
Asus P8Z77 LX, i5-3570K 4.6GHz, Zalman Performa+, 24GB DDR3, nVidia Quadro 4000 OC, 240GB SSD Crucial, Win 10
https://www.tkholding.pl/ Projekty z wykorzystaniem najnowszych technologii Building Information Modelling i Virtual Reality

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Wykrywanie kolizji.

Postautor: Rafał » śr, 04-10-2017 13:48

  • 0
marcingrychtol pisze:Nie jest to kwestia priorytetów warstw - są dobrze ustawione. Inne elementy łapie prawidłowo na tych samych warstwach.

EDIT: Czary mary, teraz działa :D Nie wiem, może błąd człowieka, może nie.

Pytanie nr 2. Jest jakiś sposób na szybkie wyczyszczenia zakreślacza projektu po wywaleniu 30 tys. kolizji przez złe ustawienie priorytetów? :D

Priorytety są dla Materiałów Budowlanych - numery przecięć dla Warstw. Rzuć tym pliczkiem chętnie spojrzę gdzie jest problem.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Posty: 72
Rejestracja: pt, 18-05-2012 15:52
Reputacja: 1

Re: Wykrywanie kolizji.

Postautor: marcingrychtol » pn, 22-10-2018 15:46

  • 0
Zatoczyłem koło po długim czasie. Wchodzę na Archiforum, używam szukajki i jest! Znalazłem, ktoś mam ten sam problem! Patrzę... mój stary temat... :D

Jak pisałem wcześniej, chciałem wyczyścić zakreślacz projektu. Mamy taki mały problem, że po przeprowadzeniu testów automatycznego wykrywania kolizji ARCHICAD wyrzucił >3000 wpisów w zakreślaczu - taki psikus przez złe ustawienie numerów przecięć warstw (nie chodziło o priorytety jak wcześniej napisałem). Wszystkie te wpisy są oznaczone jako nieprzypisane do nikogo, więc nie można ich usunąć. Można oczywiście przypisać wpis do kogoś i wtedy go wywalić, ale nie da się wykonać przypisywania wpisów zaznaczając naraz kilka (z klawiszem Shift). No właśnie. Jak zacznę dzisiaj usuwać, to skończę do końca tego roku.

Any help?

EDIT: Jedyne co mi przychodzi do głowy, to odłączenie projektu od Teamworka, wyczyszczenie zakreślacza i podłączenie pliku na nowo.

W sumie właśnie to robię, bo przechodzimy na 22 ;)
Asus P8Z77 LX, i5-3570K 4.6GHz, Zalman Performa+, 24GB DDR3, nVidia Quadro 4000 OC, 240GB SSD Crucial, Win 10
https://www.tkholding.pl/ Projekty z wykorzystaniem najnowszych technologii Building Information Modelling i Virtual Reality

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'