21 - schody i barierki

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 258
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: KRUChY » sob, 02-12-2017 18:09

  • 0
No właśnie, taka nowa bolączka 21ki - jest teraz od cholery ustawień wyświetlania:

1. częściowe wyświetlanie
2. zestawy piór
3. opcje reprezentacji modelu
4. warianty graficzne
5. opcje etapów przebudowy

I dojście do odpowiedzi na pytanie "dlaczego to się inaczej wyświetla niż powinno", szczególnie otwierając starszy projekt.

Oczywiście wszystkie w/w opcje są super, dają nieskończoną ilość możliwości, ale czasami... AAAAAAAAAAAAAAA

dziękuję za uwagę :D

Bardzo częsty gość
Posty: 254
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » pn, 04-12-2017 11:03

  • 0
W zasadzie jakieś tam powiązanie jest - w mapie widoków.
Powiem szczerze, że staram się ustawić wyświetlanie trochę na chybił trafił z pewną dozą prawdopodobieństwa ;)
Jak już się uda ustawić tak jak chcę, to nadpisuję, kopiuję do pozostałych widoków za pomocą pipety w zakładkach i już nie ruszam.
Choć i tak czasem mnie AC zaskakuje, że coś nagle gdzieś w widoku zniknęło z niewiadomych przyczyn.
Prawda jest taka, że ustawienia dają nieskończoną ilość możliwości, jednak skomplikowało się to jak diabli :evil:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Gość
Posty: 1
Rejestracja: pt, 16-09-2016 08:56
Reputacja: 0

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: kamil.baza » śr, 13-12-2017 13:46

  • 0
Witam. Dzisiaj miałem okazje rysowania schodów zabiegowych z konstrukcją policzkową, i zauważyłem że nasz ukochany ARCHICAD nie może sobie poradzić z wymodelowaniem części wewnętrznego policzka, spotkał się ktoś z was z czymś takim?
Załączniki
Schody problemo.jpg

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3664
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Koala » śr, 13-12-2017 17:16

  • 0
Na ten temat jest coś w filmikach bodajże...to jest trudny moment i z tego co pamiętam - trzeba sobie policzki dociągnąć ręcznie.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1492
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: garry » pn, 19-03-2018 12:29

  • 0
ohoho, widzę że w temacie schodków nie jestem na bieżąco;
no dobrze a ja sie pytam:
gdzie i co pstryknąć żeby w trybie wyświetlania "Tylko rdzeń" nie wyświetlały mi się okładziny schodów - stopnie/podstopnice ?
Dell Precision M6600 | i7-2820QM 2.3, RAM32GB | 17 1920x1080, Nvidia Quadro 5010m 4GB | SSD 500 + HDD 1TB | Win7 64/Prof + LG34"/2560x1080
ARCHICAD 20+, ArtLantis S 2+


Debiutant
Posty: 7
Rejestracja: sob, 27-01-2018 13:34
Reputacja: 0

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Archinauci » śr, 06-06-2018 15:46

  • 0
Witam:
Z AC21 i schodami mam jeszcze jeden problem, mianowicie narysowałem schody z kond 0 na +1. Nad częścią schodów jest strop. No i tu zaczynają się schody, ponieważ przechodząc na widok kondygnacji +1 widzę część schodów, która nie pominna być w ogóle widoczna.
Jak ukryć część przysłoniętą stropem, bez zmiany wypełnienia stropu?

Bardzo częsty gość
Posty: 254
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » śr, 06-06-2018 16:40

  • 0
Chyba jedynie "wypełnieniem", jednak problem pojawi się w momencie eksportu do DWG dla branżystów, bo te schody pod stropem się i tak pojawiają i trzeba ręcznie obrabiać.
Jeśli ktoś ma na to sposób to też chętnie się czegoś nauczę ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Rafał » śr, 06-06-2018 16:54

  • 0
Tikos pisze:Chyba jedynie "wypełnieniem", jednak problem pojawi się w momencie eksportu do DWG dla branżystów, bo te schody pod stropem się i tak pojawiają i trzeba ręcznie obrabiać.
Jeśli ktoś ma na to sposób to też chętnie się czegoś nauczę ;)

Edycją wewnętrzną dla schodów ale symbolu. Każdą linię można zgasić na rzucie. Osobiście zacząłbym jednak od próby ustawienia Wypełnienia kryjącego dla stropu.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 254
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » śr, 06-06-2018 17:17

  • 0
Rafał pisze:
Tikos pisze:Chyba jedynie "wypełnieniem", jednak problem pojawi się w momencie eksportu do DWG dla branżystów, bo te schody pod stropem się i tak pojawiają i trzeba ręcznie obrabiać.
Jeśli ktoś ma na to sposób to też chętnie się czegoś nauczę ;)

Edycją wewnętrzną dla schodów ale symbolu. Każdą linię można zgasić na rzucie. Osobiście zacząłbym jednak od próby ustawienia Wypełnienia kryjącego dla stropu.


Fajnie, może i by była jakaś metoda (choć upierdliwa ;) ), ale jak próbuję edytować schemat symbolu, to mogę ruszyć jedynie linię biegu, stopni ani rusz, nawet zaznaczyć się nie da.
Proszę o podpowiedź, który pstryczek przełączyć, bo próbowałem różnych i ni hu hu...
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Debiutant
Posty: 7
Rejestracja: sob, 27-01-2018 13:34
Reputacja: 0

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Archinauci » czw, 07-06-2018 14:20

  • 0
Dziękuję za info. Wg mnie to powinno zostać poprawione przez producenta.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Rafał » czw, 07-06-2018 14:34

  • 0
Archinauci pisze:Dziękuję za info. Wg mnie to powinno zostać poprawione przez producenta.

Ale co? Bo oczywiście da się zniknąć symbol, i to conajmniej na dwa sposoby.
Jeden z nich [stopnice i konstrukcja]:
Załączniki
2018-06-07_14-31-42.png
2018-06-07_14-31-09.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 254
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » czw, 07-06-2018 14:54

  • 0
Tiaaa, a ja walczyłem z "symbolem" :mrgreen:
Dziękuje, ale to nie rozwiązuje problemu, bo ten typ edycji dotyczy całości symbolu zarówno dla kondygnacji piętra jak i parteru (linie znikają na obydwu) a chodziło, żeby znikały tylko te linie, które są schowane pod stropem i żeby nie eksportowały się w DWG.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1851
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Rycho » pn, 22-10-2018 19:21

  • 0
Jeżeli chodzi o znikanie przesłoniętego fragmentu schematu schodów na rzucie wyżej - np pod stropem to ja używam własnego cięcia schodów (ortogonalna linia) z linią cięcia na krawędzi tego przesłaniającego stropu z użyciem widoczności tylko schodów ponad cięciem. Działa i w miarę proste.
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Poprzednia

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'