21 - schody i barierki

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 258
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

21 - schody i barierki

Postautor: KRUChY » sob, 30-09-2017 23:55

  • 0
Ogólnie super, że po 20 wersjach w końcu wysłuchali naszych próśb i zrobili coś ze schodami. Możliwości są ekstra, ALE
czy nie mogli zrobić tak, żeby od razu te default nadają się do użytku?
Kto wpadł na pomysł włączenia tych paskudnych antypoślizgowych pasków, noski zaokrąglone, a balustrada odsunięta od schodów i nie zawsze dobrze się zawijająca.

AAAAAAAA

Zamiast gotowego narzędzia, które działa na klik klik, tak jak na filmach, trzeba przesiedzieć prawie godzinę, jak nie więcej, żeby się odnaleźć w nowym, zajeb...cie rozbudowanym narzędziu i aby schody doprowadzić do prostego wyglądu i zgodnego z naszymi normami.

Bywalec
Posty: 55
Rejestracja: pt, 11-07-2008 23:15
Reputacja: 0

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: cassair » ndz, 01-10-2017 10:20

  • 0
i jeszcze najgorsza rzecz po otwarciu wersji 20 wszystkie linie w schodach ustawiają się na "krawędź trawnika" gdzie już wtedy w ogóle wszystko trzeba przestawiać

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 258
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: KRUChY » pn, 02-10-2017 08:39

  • 0
ojjjjj taaaaak :)
zapomniałem o tym

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: bartekzachar » wt, 03-10-2017 08:35

  • 0
Witam

Dołączam się do narzekań... - bo macie rację.

Sad but true...
Pozdrawiam

BAZA

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » wt, 03-10-2017 09:23

  • 0
Trochę to za bardzo skomplikowali, ale standardowe schody z "ulubionych" nadają się jako tako do użytku... o ile się włączy "reprezentację budowlaną" zamiast "wykonawczej".
Jak już chce człowiek zrobić jakiś własny standard, to kupa czasu schodzi.
No i faktycznie, z liniami trawnika to jakaś porażka, nie sprawdzali tego?
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Rafał » wt, 03-10-2017 12:28

  • 0
Linie trawnika to problem z naszą polską lokalizacją, niestety poprawki w pliku Wzorca wprowadzane są dość rzadko, z firmy która się tym zajmuje chyba nikt na forum nie bywa...

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Posty: 72
Rejestracja: pt, 18-05-2012 15:52
Reputacja: 1

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: marcingrychtol » wt, 03-10-2017 13:49

  • 0
Dodam, że u mnie schody robią jakieś pierdoły z etapami przebudowy, niby są istniejące wg palety, a na przekrojach się wyświetlają tylko w etapie projektowanym. Raz zadziałała zmiana paletą na projektowane i z powrotem, teraz wywala bug reportera. Czary-mary.

Aha i jeszcze próba przeklejenia schodów z innego, surowego AR 21 kończy się bugiem.
Asus P8Z77 LX, i5-3570K 4.6GHz, Zalman Performa+, 24GB DDR3, nVidia Quadro 4000 OC, 240GB SSD Crucial, Win 10
https://www.tkholding.pl/ Projekty z wykorzystaniem najnowszych technologii Building Information Modelling i Virtual Reality

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Rafał » wt, 03-10-2017 14:22

  • 0
marcingrychtol pisze:Aha i jeszcze próba przeklejenia schodów z innego, surowego AR 21 kończy się bugiem.

4022?

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » śr, 04-10-2017 00:36

  • 0
Chciałem przesłać przykładowy raport błędu, ale Forum nie przyjmuje (nawet po zmianie rozszerzenia :shock: )
Ale jest to standardowa reakcja z możliwością wysyłki po wyłożeniu AC.
Zauważyłem, że problem pojawia się przy wklejaniu do projektu stworzonego przy pomocy wcześniejszej wersji AC i po komunikacie związanym z konfliktem etapu przebudowy.

Przy okazji proszę o pomoc w kwestii schodów:
Jak spowodować, żeby schemat na rzucie kończył się na ostatniej podstopnicy, a nie na stopnicy?
Szukam od godziny i już mnie sz...g trafia :evil:
O ile pamiętam w AC20 była taka opcja.
Wiem, można zasłonić, ale po wyrzuceniu do DWG i tak będzie widoczna, a konstruktorzy się gubią i trzeba tłumaczyć.
Można też kończyć schody o 1 stopień niżej niż strop wyliczając sobie wysokości, ale to też wydaje się bez sensu.
Ktoś ma jakiś pomysł gdzie to można ustawić?
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3667
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Koala » śr, 04-10-2017 10:00

  • 0
Tikos pisze:Przy okazji proszę o pomoc w kwestii schodów:
Jak spowodować, żeby schemat na rzucie kończył się na ostatniej podstopnicy, a nie na stopnicy?
Szukam od godziny i już mnie sz...g trafia :evil:
O ile pamiętam w AC20 była taka opcja.
Wiem, można zasłonić, ale po wyrzuceniu do DWG i tak będzie widoczna, a konstruktorzy się gubią i trzeba tłumaczyć.
Można też kończyć schody o 1 stopień niżej niż strop wyliczając sobie wysokości, ale to też wydaje się bez sensu.
Ktoś ma jakiś pomysł gdzie to można ustawić?


Przy testach trochę się pomordowałem nad tymi schodkami...
Też lubię mieć ostatni stopień w modelu a na rzucie już nie bardzo :)
Metoda jest w sumie prosta, acz piechotna - tryb edycji i chowanie niechcianych krawędzi ostatniego stopnia - ja bywam do tego stopnia szczegularzem że dodaję wierzchołki tam gdzie ma się skończyć podstopnica i ukrywam dopiero to co jest dalej.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » śr, 04-10-2017 10:40

  • 0
No jest to jakaś metoda, dzięki.
Tyle, że przy zabiegowych z krótkim biegiem górnym dzieją się cuda z linią biegu i też trzeba ją edytować :(.
Chyba mamy następny punkt do "wishlist"
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Rafał » śr, 04-10-2017 10:54

  • 0
A ta opcja czasem ci nie wystarczy?:
Załączniki
2017-10-04_10-53-28.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » śr, 04-10-2017 11:25

  • 0
Czasem wystarczy, ale jak pisał wcześniej Koala, nie ma wtedy stopnia w 3D, no i nie do wszystkich schodów da się to zastosować, bo przy "upchanych" zabiegowych się sypią różne rzeczy.
Przydałby się dodatkowy pstryczek: "ukryj najwyższy stopień w symbolu na rzucie"
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Rafał » śr, 04-10-2017 11:34

  • 0
Jeszcze jeden pstryczek?!? :-) To już lepiej moim zdaniem jak jest - w oknie Ustawień opcja a w szczegółowej edycji możliwość dodatkowej indywidualnej edycji symbolu.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: 21 - schody i barierki

Postautor: Tikos » śr, 04-10-2017 11:51

  • 0
No widzisz, milion pstryczków i akurat mi tego jednego zabrakło ;)
Koledze Koali pewnie też by się przydał.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Następna

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'