macOS High Sierra

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: macOS High Sierra

Postautor: Rafał » pt, 03-11-2017 15:15

  • 0


Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 293
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: macOS High Sierra

Postautor: KRUChY » sob, 04-11-2017 23:18

  • 1
To ja napiszę tak:

1. Wszystko działa!
2. Grafika i system działają szybciej i to widać
3. Programy chyba szybciej się otwierają, ale to przez odczyt plików (czyli ten nowy format ma sens)
4. Wyświetla się całość inaczej. Jakby bardziej wygładzony cały system jest, począwszy od czcionek przez wyświetlanie zdjęć i PDFów kończąc. Ale to chyba co wersja szło w stronę, aby udawać, że linie są cieńsze... Po godzinie "paczenia" jest już fajnie, chociaż na gorąco wydaje mi się, że było ostrzej w systemie niżej...

Przesiadać się, nie ma co się bać

PS. Odzyskałem 25GB wolnego miejsca na dysku - ale to oczywiście rówżnie bywa na różnych komputerach. Czytałem, że na początku wręcz dysk się zapycha, ale to tylko na czas przerobienia wszystkich plików na nowy system.

PS2. "Miękciejsze" są kolory. Jak ktoś widzi różnicę mięciutkich kolorów w iPhone 5S, a już bardziej nasyconych i wyostrzonych jak w 6 czy 7 - to zobaczy i tu. Powrót do miluszenia. (oczywiście jak może źle widzę, bo od 2h wpatruję się mocno w wyświetlacz, to mnie poprawcie)

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 1

Re: macOS High Sierra

Postautor: solenzara » wt, 07-11-2017 22:00

  • 0
Dzięki KRUChY za info- brzmi zachęcająco:)
Napisz proszę jak technicznie taka aktualizacja wygląda, aby sobie krzywdy nie zrobić tzn. co się stanie z AC czy muszę instalować go na nowo itp. czy zrobić jakieś kopie ustawień profilu, bibliotek zrobić itp.
czy nic nie robić...oraz ile czasu na to przeznaczyć:)

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 293
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: macOS High Sierra

Postautor: KRUChY » wt, 07-11-2017 23:11

  • 0
Od razu napiszę, że nie jest to zalecana opcja przez żadnego MAC-GURU, czy MAC-frika, bo oni uznają tylko zrobienie backupu, format dysku i czystą instalację.

Ja tego tak nie robiłem jeszcze nigdy, bo po prostu nie mam na to czasu. I jak dotąd każda aktualizacja od MAC szła jak nóż przez masełko.
Ja robię to tak:
1. Ładuję baterię na maxa
2. Odpalam sklep na zasilaczu
3. klikam w Uaktualnij, czy zainstaluj bezpośrednio w sklepie
4. Odpalam TV lub biorę gazetkę i czekam (w tym przypadku ok 20-30min)
5. Cieszę się nowym systemem

Archicada nie trzeba przeinstalować, ani żadnego innego programu. Jak piszą w necie, macOS HIGH SIERRA to nie jakiś nowy system, tylko podkręcony (patrz dopracowany) SIERRA z nowym systemem plików (i ważnym dla nas METAL 2 - czyli nowym silnikiem graficznym).
Wszystkie inne programy też śmigają, wywaliło mi jedynie oprogramowanie od Wacoma Bammbo jako niekompatybilne (ale oprogramowania nie uaktualniałem od dawna, więc pewnie już jest nowa wersja na stronie Wacoma).
Zmiana systemu plików odbywa się gdzieś w tle i nic nie widać, oprócz szybszego działania systemu.

PS. Dla tych, którzy chcą to zrobić ultra dobrze polecam artykuł

Częsty gość
Posty: 191
Rejestracja: wt, 18-07-2006 10:36
Lokalizacja: Bielsko Biała
Reputacja: 5

Re: macOS High Sierra

Postautor: O_Pablo » czw, 09-11-2017 01:16

  • 0
U mnie jest problem z wydrukiem na KSERO/DRUKARCE A3 Konica-Minolta bizhub C280. Po zainstalowaniu nowego systemu jakby ARCHICAD nie potrafił zapamiętać strony w układzie poziomym. Niby w oknie ustawień wydruku jest wszystko OK, ale jak już przyjdzie do drukowania to kiszka dzieli wydruk na 2 kartki A3 w układzie pionowym. Obejściem jest zapisanie do PDF'a i późniejsze wydrukowanie.
Nie testowałem jeszcze z ploterem. Zobaczę w weekend.
Pojawiają się też problemy z wyświetlaniem parametrów w oknie Info projektu. Zobaczymy co jeszcze wyskoczy.
Pozdrawiam
Paweł

 Apple MBP

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 293
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: macOS High Sierra

Postautor: KRUChY » czw, 09-11-2017 13:58

  • 0
U mnie wydruk na 3 drukarkach bez problemu - wszystkie 3 HP (laser, ploter i atrament)

Może update zrobić Archicada, albo sterowników do drukarki?

Częsty gość
Posty: 191
Rejestracja: wt, 18-07-2006 10:36
Lokalizacja: Bielsko Biała
Reputacja: 5

Re: macOS High Sierra

Postautor: O_Pablo » sob, 11-11-2017 21:22

  • 0
A u mnie, na wszystkich komputerach, na których zainstalowałem ten sam problem, również przy wydrukach na ploterze HP T520 jak i wydrukach do PDF. Update driverów nic nie dał, a nie chciało się mi przeinstalowywać AC 21. Ponieważ jeszcze inne rzeczy są w AC 21 pod HSierra niedopracowane, wróciłem do zwykłej Sierry. Ciekawe kiedy GS poprawi swój produkt. W sumie za niedługo minął dwa miesiące od daty wprowadzenia HS.
Pozdrawiam
Paweł

 Apple MBP

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1527
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: macOS High Sierra

Postautor: Pietrek » czw, 16-11-2017 02:38

  • 0
A moje MAC PRO z początku 2009 już nie wspiera APLLE i mogę sobie tylko pomarzyć o nowym systemie High Sierra :(
Chyba, że ktoś wie jak pobrać obraz nowego systemu ?, bo z prywatnych testów wynika, że mój zestaw jeszcze sobie poradzi :)
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: macOS High Sierra

Postautor: Rafał » czw, 16-11-2017 12:56

  • 0


Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1527
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: macOS High Sierra

Postautor: Pietrek » wt, 21-11-2017 21:33

  • 1
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Częsty gość
Posty: 191
Rejestracja: wt, 18-07-2006 10:36
Lokalizacja: Bielsko Biała
Reputacja: 5

Re: macOS High Sierra

Postautor: O_Pablo » pn, 27-11-2017 18:39

  • 0
Pozdrawiam
Paweł

 Apple MBP

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 293
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: macOS High Sierra

Postautor: KRUChY » śr, 29-11-2017 01:06

  • 0
gdyby ktoś MIAŁ PROBLEM z NVIDIA CUDA driver w nowym 10.13.1 (w 10.13 nie miałem napisu, że "need to update") to ten sposób może pomóc:




albo prostszy sposób:

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 293
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: macOS High Sierra

Postautor: KRUChY » czw, 21-12-2017 10:57

  • 0
Dodam tylko, że należy wykonać tak naprawdę obie w/w akcje i wtedy rzeczywiście załącza się sterownik Nvidia i karta działa.

Bardzo częsty gość
Posty: 475
Rejestracja: pt, 11-08-2006 07:37
Lokalizacja: Piaseczno
Reputacja: 0

Re: macOS High Sierra

Postautor: wojtek ziółkowski » czw, 04-01-2018 18:35

  • 0

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: macOS High Sierra

Postautor: Rafał » czw, 04-01-2018 22:21

  • 0
Melduję się jako użytkownik High Sierra, na razie na iMac-u,żadnych problemów póki co, wszystko śmiga.


PoprzedniaNastępna

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

Reputation System ©'