Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: mmada » pn, 06-09-2010 13:34

  • 0
Witam
Mam bardzo zagatkowe pytanie, kto pomoże stawiam browarka:)

Chciałbym na rzucie umieścic kilka(dziesiąt) "punktów" a następnie odczytać za pomocą jakiegoś "zestawienia" ich wspołrzedne x i y.
Moze te punkty mogą byc jako obiekt, słup itp nie wazne, wazne jest abym miał te wspołrzedne wyłozone na dłoni.

Mam nadzieje ze jasno opisałem problem - prosze o pomoc

Pozdrawiam Michał

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3668
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Koala » pn, 06-09-2010 14:11

  • 0
może obiekt geolokalizatora da się tak potraktować(nie sprawdzałem).

W skrócie potrzeba obiektu który będzie miał w parametrach ściagnięte współrzędne i te współrzędne trzeba zestawić.
OIMW tylko obiekt tu pomoże.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: mmada » pn, 06-09-2010 14:54

  • 0
Koala pisze:może obiekt geolokalizatora da się tak potraktować(nie sprawdzałem).

W skrócie potrzeba obiektu który będzie miał w parametrach ściagnięte współrzędne i te współrzędne trzeba zestawić.
OIMW tylko obiekt tu pomoże.

Pozdr,
Koala


tak tez sie domyslałem... probowąłem z roznymi obiektami ale nie wychodziło...
gdzie znajde tego geolokalizatora ?? to standard jakis jest?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1851
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Rycho » wt, 07-09-2010 13:43

  • 0
To jest "wyrób" naszego kolegi garry'ego
a w tym wątku znajdziesz możliwość ściągnięcia:
http://www.archiforum.pl/phpbb3/viewtopic.php?f=2&t=1335&p=18318&hilit=geolokalizator#p18318
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: mmada » śr, 08-09-2010 11:21

  • 0
dzieks
Sciagnołem, poogladałem - świetna zabawka
Pytanie najwazniejsze - jak zrobić z tego zestawienie (mnie sie nie udało)
Wstawiając naście punktow aktywnych chcialbym je tak zestawic zeby dostac ilość punktów i wspołrzedne x,y kazdego z nich (potrzebuje to skopiowac do notatnika)

Nie wiem czy jest wogole taka mozliwosc.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2995
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Rafał » śr, 08-09-2010 11:53

  • 0
Każdy parametr obiektu bibliotecznego można pokazać w zestawieniu.
Należy wybrać przycisk "parametry dodatkowe" (piszę z pamięci) w ustawieniach schematu
po wybraniu obiektów bibliotecznych, pojawi się wtedy na liście.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1522
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Pietrek » czw, 20-12-2018 20:56

  • 0
Odświeżam temat.
Czy jest szansa na zrobienie zestawienia gdy geolokalizator (ten słynny Garyy'ego) jest wstawiony na rysunkach typu "Obszar 2D" lub "Detal" czyli tam gdzie tworzę płaskie rysunki zagospodarowania terenu ?

Aktualizacja:
Zrobiłem poprzez Listy/Elementy, z tym, że jest to funkcja przestarzała, która z czasem całkowicie zniknie w nowych wersjach archicada. Jakieś pomysły na zestawienia interaktywne ?
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1522
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Pietrek » pt, 21-12-2018 00:12

  • 0
Jednak mam problem z konfiguracją zestawienia gdy w grę wchodzi mapa eksportowana zgodnie z plikiem DXF z bazy geodezyjnej. W zestawieniach nie mogę uzyskać wyniku, który prezentuje etykieta geolokalizatora. #Garry, masz na to jakiś pomysł ?

Obrazek

Obrazek
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'