Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: mmada » pn, 06-09-2010 13:34

  • 0
Witam
Mam bardzo zagatkowe pytanie, kto pomoże stawiam browarka:)

Chciałbym na rzucie umieścic kilka(dziesiąt) "punktów" a następnie odczytać za pomocą jakiegoś "zestawienia" ich wspołrzedne x i y.
Moze te punkty mogą byc jako obiekt, słup itp nie wazne, wazne jest abym miał te wspołrzedne wyłozone na dłoni.

Mam nadzieje ze jasno opisałem problem - prosze o pomoc

Pozdrawiam Michał

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3715
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 32

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Koala » pn, 06-09-2010 14:11

  • 0
może obiekt geolokalizatora da się tak potraktować(nie sprawdzałem).

W skrócie potrzeba obiektu który będzie miał w parametrach ściagnięte współrzędne i te współrzędne trzeba zestawić.
OIMW tylko obiekt tu pomoże.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: mmada » pn, 06-09-2010 14:54

  • 0
Koala pisze:może obiekt geolokalizatora da się tak potraktować(nie sprawdzałem).

W skrócie potrzeba obiektu który będzie miał w parametrach ściagnięte współrzędne i te współrzędne trzeba zestawić.
OIMW tylko obiekt tu pomoże.

Pozdr,
Koala


tak tez sie domyslałem... probowąłem z roznymi obiektami ale nie wychodziło...
gdzie znajde tego geolokalizatora ?? to standard jakis jest?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1858
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Rycho » wt, 07-09-2010 13:43

  • 0
To jest "wyrób" naszego kolegi garry'ego
a w tym wątku znajdziesz możliwość ściągnięcia:
http://www.archiforum.pl/phpbb3/viewtopic.php?f=2&t=1335&p=18318&hilit=geolokalizator#p18318
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: pn, 06-11-2006 15:37
Reputacja: 0

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: mmada » śr, 08-09-2010 11:21

  • 0
dzieks
Sciagnołem, poogladałem - świetna zabawka
Pytanie najwazniejsze - jak zrobić z tego zestawienie (mnie sie nie udało)
Wstawiając naście punktow aktywnych chcialbym je tak zestawic zeby dostac ilość punktów i wspołrzedne x,y kazdego z nich (potrzebuje to skopiowac do notatnika)

Nie wiem czy jest wogole taka mozliwosc.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3010
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 40

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Rafał » śr, 08-09-2010 11:53

  • 0
Każdy parametr obiektu bibliotecznego można pokazać w zestawieniu.
Należy wybrać przycisk "parametry dodatkowe" (piszę z pamięci) w ustawieniach schematu
po wybraniu obiektów bibliotecznych, pojawi się wtedy na liście.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1525
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Pietrek » czw, 20-12-2018 20:56

  • 0
Odświeżam temat.
Czy jest szansa na zrobienie zestawienia gdy geolokalizator (ten słynny Garyy'ego) jest wstawiony na rysunkach typu "Obszar 2D" lub "Detal" czyli tam gdzie tworzę płaskie rysunki zagospodarowania terenu ?

Aktualizacja:
Zrobiłem poprzez Listy/Elementy, z tym, że jest to funkcja przestarzała, która z czasem całkowicie zniknie w nowych wersjach archicada. Jakieś pomysły na zestawienia interaktywne ?
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1525
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: Pietrek » pt, 21-12-2018 00:12

  • 0
Jednak mam problem z konfiguracją zestawienia gdy w grę wchodzi mapa eksportowana zgodnie z plikiem DXF z bazy geodezyjnej. W zestawieniach nie mogę uzyskać wyniku, który prezentuje etykieta geolokalizatora. #Garry, masz na to jakiś pomysł ?

Obrazek

Obrazek
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 283
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: Współrzędne i lokalizacja na rzucie

Postautor: KRUChY » śr, 23-01-2019 22:30

  • 0
Pietrek pogrzeb w danych symbolu, bo są do wyciągnięta w zestawieniu, tylko nie mają oczywistej nazwy. Wyrzuć wszystkie dane z tego obiektu, od połowy listy w dół (bo lista jest długa) i jak dobrze pamiętam współrzędne to jakieś puste pola bez nazwy.
Jak znajdę gdzieś mój stary plik, to Ci pomogę, ale na pewno jest to do wyciągnięcia.

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'