Współrzędne z autocada

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1497
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

Re: Współrzędne z autocada

Postautor: garry » ndz, 20-06-2010 00:32

  • 0
Odświeżyłem , wprowadzając "protezę" ułatwiającą korzystanie z obiektu w dość wyjątkowych okolicznościach, tzn projektów wykazujących jakiś "błąd" (?) bazy projektu.
Pozornie może wyglądać, że jest wszystko OK bo paleta współrzędnych po zbliżeniu kursora do bazy projektu pokazuje 0,0,0.
Ale wstawiając w bazie projektu GeoLokalizator albo inny podobny obiekt np standardowy obiekt Ordinate Dimension widać, że w bazie wcale nie ma 0,0,0.
Skąd bierze się ten "błąd" projektu - nie wiem.
W związku z tym wprowadziłem do GeoLokalizatora automatykę omijania problemu "niezerowej" bazy w bazie projektu. A jeszcze dodatkowo wprowadziłem grupę parametrów "SpecKorektor BAZY projektu", które zmuszają GeoLokalizatora do uwzględnienia dowolnego przesunięcia bazy projektu.
Obrazek
Czerwone GeoLokalizatory mają włączoną opcję korygowania/przesuwania współrzędnych bazy projektu a czarne mają tę opcję wyłączoną.
(mam nadzieję, że obiekt nie zawiera błędów)
Edit:
Te niebieskie to standardowe obiekty Ordinate Dimension. Ordinate Dimension jest obiektem "wbudowanym" zawsze dostępnym - nawet jeśli nie są podłączone do projektu żadne biblioteki obiektów. Jak widać Ordinate Dimension wskazuje, że w bazie tego uszkodzonego (?) projektu nie ma 0,0,0 lecz jakaś inna wartość/przesunięcie.
Ostatnio zmieniony ndz, 20-06-2010 21:29 przez garry, łącznie zmieniany 2 razy

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1527
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: Współrzędne z autocada

Postautor: Pietrek » ndz, 20-06-2010 09:50

  • 0
Serdeczne podziękowania - jestem dłużnikiem :P

Podziwiam także umiejętność fachowego nazewnictwa które idealnie wpasowuje się w zaistniałą sytuację "proteza" i "speckorektor". Faktycznie, ten obiekt należy potraktować jako chwilową protezę dla kulawego projektu. Leczenie i rehabilitacja jest konieczna :wink:
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Bywalec
Posty: 19
Rejestracja: pt, 26-03-2010 00:37
Reputacja: 0

Re: Współrzędne z autocada

Postautor: semi » ndz, 20-06-2010 16:48

  • 0
Witam, trochę odbiegam od tematu, ale jako laik mam problem właśnie przy przeniesieniu projektu z atocad'a do ARCHICAD'a. Zależy mi na "postawieniu" budynku którego rzut mam cad'a, podejrzewam, ze linii ścian nie można "wyciągnąć" w 3d (zamienić na ściany) natomiast pomyślałem, że mogę rysować na podkładzie z cada co ułatwi mi robotę. Problem pojawił się po przeniesieniu, projekt okazał się być bardzo mały.. no i tu nie wiem co zrobić. rozwiązań jest pewnie parę, jeśli znacie chodziarz jedno: jak powiększyć całość w ARCHICAD'zie albo jak powiększyć całość w cad'zie przed przeniesieniem? pozdrawiam

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Współrzędne z autocada

Postautor: Koala » ndz, 20-06-2010 22:47

  • 0

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1497
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

Re: Współrzędne z autocada

Postautor: garry » czw, 14-10-2010 10:08

  • 0
Odświeżyłem , wprowadzając mechanizm możliwie prostego raportowania punktów (docelowo do pliku tekstowego !) oznaczonych w projekcie GeoLokalizatorami.
szczegóły na poprzednich stronach tego wątku:
Ostatnio zmieniony pt, 15-10-2010 15:36 przez garry, łącznie zmieniany 1 raz

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1527
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 5

Re: Współrzędne z autocada

Postautor: Pietrek » czw, 14-10-2010 11:08

  • 0
A czy wiadomo co się stało z tym moim plikiem i posypanym układem współrzędnych?
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.14.2

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1497
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

Re: Współrzędne z autocada

Postautor: garry » czw, 14-10-2010 11:18

  • 0
hmmmmm.... mnie nie wiadomo, no chyba, że Rafał może coś wie (pamięta?) bo do niego odbi.. odesłałem (22-06-2010 11:31) tę piłeczkę (bawiąc się nią na różne sposoby ale bezskutecznie) z nadzieją, że zaleci aż na stół warsztatowy GS 8) (w najgorszym wypadku sprawę umorzą itd)

Poprzednia

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości

Reputation System ©'