Linia przecięcia powłok

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Debiutant
Awatar użytkownika
Posty: 8
Rejestracja: wt, 10-07-2018 10:53
Lokalizacja: Moguncja
Reputacja: 0

Linia przecięcia powłok

Postautor: PanKrowa » wt, 10-07-2018 11:54

  • 0
Witam, mam następujacy problem: chcę stworzyc sklepienia krzyzowe, lecz przy docinaniu pwolok tworza mi sie dziwne linie cięcia. Czasem wychodzi na srodku kwadrat, czasem jedna z linii cięcia jest okej, a druga jest dziwnie ząbkowana. Czy ktos umie rozwiązac ten problem? Wiem o mozliwym wykorzystaniu sciany profilowej, ale wolałbym jednak pozostac przy powłokach.
Załączniki
vaults.PNG

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2962
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: Rafał » wt, 10-07-2018 12:46

  • 0
Proponowałbym zwiększyć sobie rozdzielczość powłok, da się to zrobić ale wyłącznie z pomocą przestawiania opcji w rejestrach systemowych.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Awatar użytkownika
Posty: 8
Rejestracja: wt, 10-07-2018 10:53
Lokalizacja: Moguncja
Reputacja: 0

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: PanKrowa » wt, 10-07-2018 12:57

  • 0
Cos czulem, ze chodzi o cos z rozdzielczoscia/segmentacja. Jak mozna sie dobrac do tych rejestrow systemowch? Troche to brzmi jakby trzeba bylo cos poza samym interfejsem programu zmieniac, ale nie jestem pewien czy dobrze to zrozumialem.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2962
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: Rafał » wt, 10-07-2018 13:05

  • 0
Na windowsie należy odpalić regedit.exe (katalog windows) i znaleźć gałąź z właściwą wersją AC. Powinno tam coś być o Shell[resol]. Standardowo zostało ustawione na 36. Podbicie rozdzielczości obciąża oczywiście AC bo działa globalnie na wszystkie Powłoki w projekcie.
Zrzut mogę zrobić ale jak dotrę wieczorem do peceta.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Awatar użytkownika
Posty: 8
Rejestracja: wt, 10-07-2018 10:53
Lokalizacja: Moguncja
Reputacja: 0

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: PanKrowa » wt, 10-07-2018 14:21

  • 0
Dzieki! Chetnie bym zobaczyl tez ten screen pozniej, jesli moge prosic. :)

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2962
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: Rafał » wt, 10-07-2018 14:24

  • 0
PanKrowa pisze:Dzieki! Chetnie bym zobaczyl tez ten screen pozniej, jesli moge prosic. :)


No problemos

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Posty: 103
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 4

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: Andrzej Korynek » wt, 10-07-2018 19:35

  • 0
Nie wiem czy to chodzi o rozdzielczość-segmentację.
U mnie bez żadnych zmian w rejestrze wygląda to tak, czyli dobrze:
01.jpg

A ten wpis w rejestrze, o którym pisze Rafał to prawdopodobnie to:
1.jpg

akor

Częsty gość
Posty: 103
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 4

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: Andrzej Korynek » wt, 10-07-2018 20:11

  • 1
I jeszcze raz.
Poniżej:
1 dwie powłoki obrotowe o różnej segmentacji
2 dwie powłoki obrotowe o jednakowej segmentacji
3 dwie powłoki wytłaczane - tym segmentacji chyba zmienić nie można
110.jpg

200.jpg

akor

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2962
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: Rafał » wt, 10-07-2018 22:18

  • 1
Dla obrotowych owszem jest segmentacja ale dla Powłok wytłaczanych już nie.
Ostatnio miałem akurat model gdzie standardowe ustawienie wyglądało dramatycznie (zmieniałem na rozdzielczość na 100)":

2018-07-10_22-16-29.png


Co ciekawe na macOS inaczej wyglądają plist — odpowiednik rejestru Windows... :
2018-07-10_22-13-12.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2962
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: Rafał » wt, 10-07-2018 23:18

  • 0
Rejestry Windows:
Załączniki
Snag_902475e2.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Awatar użytkownika
Posty: 8
Rejestracja: wt, 10-07-2018 10:53
Lokalizacja: Moguncja
Reputacja: 0

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: PanKrowa » śr, 11-07-2018 09:41

  • 0
Dziekuje Panowie! O segmentacji przy powlokach obrotowych juz wiedzialem, problem byl z tymi wytlaczanymi wlasnie. Na innym komputerze tez nie mialem problemu z tym sklepieniem bez zadnych zmian w rejestrze, wiec nie do konca rozumiem skad ten problem sie wzial. Podwyzszenie wartosci pomoglo o tyle, ze juz nie ma tych zabkowanych linii :) Ale ciagle pojawia sie ten kwadrat na srodku (przy zerowej grubosci powloki tworzy sie tam dziura). I przy naroznikach pojawia sie jkas linia, ktorej nie powinno tam byc. Segmentacje podwyzszalem dwukrotnie i nie pomoglo na to :/ Pracuje na niemieckiej wersji porgramu obecnie, ale chyba nie powinno to miec na to wplywu...

vaults2.PNG

Częsty gość
Posty: 79
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 4

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: nodeh » śr, 11-07-2018 12:13

  • 0
Chyba na rożne sposoby modelujecie to sklepienie.
U mnie efekt jest taki jak u PanKrowy jak docinam powłoki funkcją "Dotnij elementy do dachu/powłoki".
Żeby uniknąć tych dziwnych przecięć zrobiłbym to z 4 osobnych powłok.


Pozder

Debiutant
Awatar użytkownika
Posty: 8
Rejestracja: wt, 10-07-2018 10:53
Lokalizacja: Moguncja
Reputacja: 0

Re: Linia przecięcia powłok

Postautor: PanKrowa » śr, 11-07-2018 14:38

  • 0
W koncu faktycznie zrobilem to z czterech cwiartek i dziala. Ale to jednak troche dziwne dla mnie, czemu przy przecieciu robi sie w ten sposob :/

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: cassair i 2 gości

Reputation System ©'