Bim serwer - problem z bibliotekami

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 1

Bim serwer - problem z bibliotekami

Postautor: Wojtek Gawinowski » czw, 12-04-2018 14:34

  • 0
Cześć, mamy od paru tygodni problem z Bimserwer 21. Jest zainstalowany na dedykowanym komputerze, komputer w sieci 1GB połączony z komputerami z AC21 przez router. Wszystko działa ok, oprócz bibliotek. Biblioteki mamy załadowane na serwerze i przy tworzeniu nowego projektu wszystko ładnie działa. Jednak po jakimś czasie AC21 sam tworzy lokalne kopie bibliotek o nazwach LIBR 1, LIBR 2, etc. na dysku c każdego z komputerów klienckich. Jest to problematyczne z 2 powodów - 1 biblioteki lokalne są czytane tylko przez jedno stanowisko na którym są zrobione (na reszcie stanowisk są kropki w miejscu elementów z biblioteki) 2 - bardzo szybko biblioteki lokalne rosną i idą w GB, szczególnie chmury punktów. Ktoś się spotkał z takim tematem?
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3591
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 23

Re: Bim serwer - problem z bibliotekami

Postautor: Koala » czw, 12-04-2018 14:56

  • 0
Musisz mieć kopię lokalną bibliotek - bez tego się nie da, tak samo jak kopię lokalną projektu.
To wcale nie musi być na dysku "C" - są tam gdzie są dane użytkowników i w zasadzie będzie ważyło zawsze tyle ile to wszystko waży na serwerze.
Dziwi mnie natomiast sytuacja z tym czytaniem bibliotek lokalnie - jakim cudem biblioteki lokalne nie są kopią bibliotek serwerowych to dla mnie zagadka - powinno być tak że jest t o kopia 1:1.
Wygląda na to ze ktoś lub coś grzebało w tych bibliotekach i zmieniło zawartość - może to być wirus, oprogramowanie do backupów, ewentualnie jest jakiś problem z dyskiem.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 1

Re: Bim serwer - problem z bibliotekami

Postautor: Wojtek Gawinowski » czw, 12-04-2018 15:03

  • 0
Właśnie sami nie wiemy jak to się dzieję, że nagle nawet typowa biblioteka AC21 z serwera zmienia się nagle w LIBR1 i pozostałe komputery nie widzą jej bo jej źródło jest lokalnie tylko na jednej maszynie. Podpinam na szybko zrzut z jednej z maszyn klienckich. Widać, że większość bibliotek przeskoczyła na wersje lokalne.
Załączniki
Zrzut ekranu_menadżer bibliotek.PNG
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3591
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 23

Re: Bim serwer - problem z bibliotekami

Postautor: Koala » czw, 12-04-2018 17:16

  • 0
Projekt teamworkowe nie dopuszczają bibliotek lokalnych.
To są projekty "pojedyncze" czy teamworkowe?

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 1

Re: Bim serwer - problem z bibliotekami

Postautor: Wojtek Gawinowski » czw, 12-04-2018 22:21

  • 0
Tylko Teamwork. Biblioteki ładowane z serwera.
Soft: AC 21 POL Hard: Intel i7 8700k, Geforce 1080TI ,16 GB 3200 mhz, SSD 512 GB Samsung 960 PRO

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Reputation System ©'