Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Tematy ściśle związane z programem ARCHICAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 50
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 0

Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: lear » pn, 12-02-2018 14:04

  • 0
Bez względu na to, jak ustawię przyciąganie wstawiania koty wysokościowej na rzucie, podana wartość to zawsze odległość od zera projektu a nie np od poziomu morza, mimo, że ikonka przyciągania wybrana została na przyciąganie do siatki. (jak na zrzucie poniżej)
I dlaczego na przekrojach kotowanie z podaniem wartości od poziomu morza jest niemożliwe ?

Obrazek

A przy okazji taki mały ale wkurzający "fakapik", chyba tłumacza?

Obrazek
AC21 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS HighSierra.

Bardzo częsty gość
Posty: 219
Rejestracja: sob, 15-07-2006 22:54
Reputacja: 5

Re: Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: Zarzeczny » pn, 12-02-2018 15:39

  • 0
W zakresie rzutu to potwierdzam, natomiast w zakresie przekroju jest możliwe ustawienie kot wysokościowych na poziom morza, ale należy otworzyć ustawienie wymiarowania (przy zaznaczonej kocie wysokościowej) i ustawić na poziom morza. Działa.

Bardzo częsty gość
Posty: 219
Rejestracja: sob, 15-07-2006 22:54
Reputacja: 5

Re: Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: Zarzeczny » pn, 12-02-2018 15:44

  • 0
W sumie na rzucie można też skorzystać z tej samej koty wysokościowej co na przekroju i też działa.

Bardzo częsty gość
Posty: 219
Rejestracja: sob, 15-07-2006 22:54
Reputacja: 5

Re: Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: Zarzeczny » pn, 12-02-2018 16:12

  • 0
Jednak ta kota wysokościowa nie działa poprawnie na rzucie. Na przekroju tak. Przepraszam za mylną informację.

Częsty gość
Posty: 103
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 4

Re: Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: Andrzej Korynek » pn, 12-02-2018 22:53

  • 0
Kota kocie nierówna.
Ta co wygląda jak kota a jest [Wzniesieniem] z narzędzia [Wymiarowanie] służy do przekrojów i elewacji.
A ta co jest narzędziem [Kota wysokościowa] służy do rzutów.
A tak na marginesie w AC21 nie trzeba nawet włączać grawitacji aby [Kota wysokościowa] działała poprawnie.

pozdrawiam
akor

1.jpg

Bywalec
Posty: 50
Rejestracja: pn, 17-10-2016 21:38
Reputacja: 0

Re: Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: lear » wt, 13-02-2018 11:06

  • 0
Andrzej Korynek pisze:Kota kocie nierówna.
Ta co wygląda jak kota a jest [Wzniesieniem] z narzędzia [Wymiarowanie] służy do przekrojów i elewacji.
A ta co jest narzędziem [Kota wysokościowa] służy do rzutów.
A tak na marginesie w AC21 nie trzeba nawet włączać grawitacji aby [Kota wysokościowa] działała poprawnie.

pozdrawiam
akor

1.jpg


:) tak tak, no więc rozróżniam koty wysokościowe. A Ty sprawdź dokładnie jakie rzędne Ci ARCHICAD podaje, bo sądzę, że właśnie od zera projektu a nie terenu.

JA ustawiam tak:

Obrazek

i tak:
Obrazek

I dalej nic.


Na przekroju przecież koty wysokościowe są zamrożone, nie można ich wstawić.
Natomiast koty poziomów z wymiarowania mają zablokowaną opcję podawania pomiaru względem, np poziomu morza:

Obrazek



Podsumowując powyższe opnie, mamy poważny błąd w ArchiCADZie i pytanie, czemu wciąż jest !
AC21 na MacPro 5.1
Obecnie: Mac OS HighSierra.

Bardzo częsty gość
Posty: 219
Rejestracja: sob, 15-07-2006 22:54
Reputacja: 5

Re: Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: Zarzeczny » wt, 13-02-2018 13:02

  • 0
Nie ukrywam, że u mnie z wymiarowaniem poziomów (przekrój) w stosunku do poziomu morza nie ma problemu. Można to zmieniać i nie jest zamrożone.

Częsty gość
Posty: 103
Rejestracja: śr, 17-12-2008 20:09
Reputacja: 4

Re: Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: Andrzej Korynek » wt, 13-02-2018 19:49

  • 0
U mnie te do przekroju, elewacji działają jak należy, a te do rzutu rzeczywiście nie mają nawet możliwości wyboru poziomu odniesienie.
Ten model pewnie tak po prostu ma.

akor
2.jpg

1.jpg

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 408
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: Koty wysokościowe - nie działają na terenie

Postautor: bartekzachar » czw, 15-02-2018 09:38

  • 0
Panowie

Niniejszym informuję że na rzucie można ustawić "kotę wysokościową" pokazującą w automacie poziom morza. Robi się to następująco:

1. W ustawieniach lokalizacji projektu podajesz wysokość nad poziomem morza.
2. Modelujesz teren z założeniem że twoje 0,00 będzie wynosiło tyle m. n.p.m. ile założyłeś w pierwszym punkcie.
3. Na wymodelowanym terenie stawiasz kotę wysokościową (grawitacja do terenu).
4. Zaznaczasz tekst w tej "kocie" i wchodzisz w jego ustawienia.
5. W wartości domyślnej ustawiasz aby pokazywało "poziom morza" a nie od "poziomu zero".
6. To wszystko - tak wykonaną "kotę wysokościową" przesuwasz z powieleniem kopii gdzie chcesz w obrębie wymodelowanego terenu. Poziomy będą się zmieniać.
7. Pobranie parametrów koty i wstawianie od nowa nie będzie działało.
Pozdrawiam

BAZA

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'