okna stary ArchiCAD

Tematy ściśle związane z programem ArchiCAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Bywalec
Posty: 58
Rejestracja: sob, 31-05-2008 21:19
Reputacja: 0

okna stary ArchiCAD

Postautor: goon » sob, 04-11-2017 11:17

  • 0
Cześć,
Otworzyłem stary projekt(ac12) w ac20 i mam problem jak w załączniku. Tj. materiał okna był nadany w zakładce "model", której teraz nie ma w ac20. Mimo nadanego nowego materiału w zakładce "parametry okna rozw." na modelu jest dalej stary materiał. Jak zmienić go bez wstawiania nowych okien?

pozdrawiam
Załączniki
okno.jpg
okno.jpg (150.04 KiB) Przeglądany 182 razy

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Rafał » sob, 04-11-2017 14:18

  • 0
A czy została zmigrowana biblioteka? Dodatkowo, po zrzucie widać, że pracujesz na jakieś hybrydzie POL/INT co rodzi pytanie jakie biblioteki migracji należałoby dodać w Menedżerze bibliotek.

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 58
Rejestracja: sob, 31-05-2008 21:19
Reputacja: 0

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: goon » ndz, 05-11-2017 00:26

  • 0
Dodałem do bibliotek "biblioteka migracji z archicada12.lcf" w tej samej wersji językowej co oryginalnie był plik sporządzony. Niestety dalej z materiałem jet problem. Czy coś więcej można zrobić w kwestii migracji? przy otwieraniu pliku nie pyta czy migrować :'(

edit:
dziwna akcja, ponieważ dodając nowe okno już z biblioteki ac20, też jest ono materiałem ze starej wersji i nie chce się zmienić ;'/

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3551
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 20

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Koala » pn, 06-11-2017 11:00

  • 0
A nie ma tak że wykończeń standardowych nie wyciąłeś w tym projekcie?

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Rafał » pn, 06-11-2017 11:11

  • 0
A jak jak zwykle poproszę pliczek żeby popaczeć :-) inaczej chyba się nie da. Możesz jeszcze w oknie 3D odpalić Malarza powierzchni i nim spróbować zmieniać wykonczenia.

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Rafał » pn, 06-11-2017 23:31

  • 0
Jak teraz patrzę to mimo że dobrze ukryłeś na zrzucie część interfejsu to widać, że okno jest dalej z wersji 12. Czyli nie jest zmigrowane.

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Rafał » czw, 09-11-2017 17:34

  • 0
Dość dziwna sprawa, okna co prawda nie są dobrze zmigrowane ale nawet jeśli to zrobię to przenoszone są te trefne parametry dla zastąpień Wykończeń. Próbowałem kilku rzeczy i nic nie zadziałało.
Znalazłem jedno obejście ale dostępne tylko w wersji 21 - częściowy transfer parametrów, ustawiam okno i zapisuję do Ulubionych a następnie zamieniam "trefne" dwunastkowe z pominięciem wymiarów.
Niezły rebus, tak BTW

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bywalec
Posty: 58
Rejestracja: sob, 31-05-2008 21:19
Reputacja: 0

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: goon » czw, 09-11-2017 21:04

  • 0
Pamiętam coś takiego, że jak tworzyłem ten plik to nie otwierałem nowego template i importowałem do niego podkład(w dwg). Tylko bezpośrednio otworzyłem dwg i już na samym początku zrobił się problem z bibliotekami, który zbagatelizowałem. Natomiast po czasie wychodzą problemy :'(
Nawyżej wstawie okna jeszcze raz, najgorzej że jest ich 800 sztuk i weekend z głowy :'(

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Rafał » czw, 09-11-2017 21:27

  • 0
goon pisze:Pamiętam coś takiego, że jak tworzyłem ten plik to nie otwierałem nowego template i importowałem do niego podkład(w dwg). Tylko bezpośrednio otworzyłem dwg i już na samym początku zrobił się problem z bibliotekami, który zbagatelizowałem. Natomiast po czasie wychodzą problemy :'(
Nawyżej wstawie okna jeszcze raz, najgorzej że jest ich 800 sztuk i weekend z głowy :'(


W tamtym czasie otwieranie dwg powodowało problemy z bibliotekami okien (macra generowały błędy po usunięciu atrybutów - linii, wypełnień).
Na te 800 sztuk użyj mojego obejścia problemu, może skończysz na kilku kliknięciach.

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Rafał » pt, 10-11-2017 14:35

  • 0
Tą zakładkę z zastapieniami Wykończeń można włączyć w Środowisku pracy. Niestety dopiero we wtorek mogę zrobić zrzut. Jeśli znajdziesz i wyłączysz to problem z czapki


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Rafał » wt, 14-11-2017 17:46

  • 0
Zakładka Model, którą należy włączyć w Środowisku pracy:
Załączniki
2017-11-14_16-12-42.png

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: okna stary ArchiCAD

Postautor: Rafał » wt, 14-11-2017 17:47

  • 0
... i efekt w oknie Ustawień, można wyłączyć zastąpienie Wykończeń:
Załączniki
2017-11-14_16-13-52.png

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'