AC 21: problem z dachem

Tematy ściśle związane z programem ArchiCAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Debiutant
Posty: 12
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 0

AC 21: problem z dachem

Postautor: solenzara » śr, 11-10-2017 10:42

  • 0
Witam wszystkich po raz pierwszy na tym forum:)
wygląda na to, że będę częstą bywalczynią tutaj (w zasadzie to jestem, bo już czytam sobie sporo do jakiegoś czasu).
Teraz chciałabym trochę popytać, bo mam trochę niewiadomych, które zatrzymują mnie w miejscu.
Z góry dziękuję wszystkim magikom archicadowym za okazaną pomoc:)
A więc zacznę jak w temacie. Poniżej obrazek z dachem jaki tworzę oraz jaki chciałabym mieć (foto z internetu autor:cgwisdom) w zakresie
ułożenia dachówki oraz ułożenia warstw- np. docieplenie powinno iść częściowo między krokwiami i nie wiem jak to zrobić.
Mam wrażenie, że zabrałam się za to nie tak jak trzeba ale nie mam już pomysłu jak to zmienić...

Pozdrawiam
Agata
Zrzut ekranu 2017-10-06 o 15.44.02.png


Zrzut ekranu 2017-10-11 o 10.16.11.png

Częsty gość
Posty: 84
Rejestracja: śr, 12-07-2006 23:00
Lokalizacja: Sosnowiec
Reputacja: 0

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: wodzu » śr, 11-10-2017 11:50

  • 0
Krokwie powinny być w płaszczyźnie ocieplenia + działanie na elementach bryłowych.

ps
przykładowy rysunek ma źle ułożone dachówki - strach pomyśleć co się stanie jak zacznie padać deszcz.

wodzu
AC15
i7-7700 CPU @ 3.60GHz / 16GB / GeForce GTX 1060 6GB / Win10

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 388
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 4

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: bartekzachar » śr, 11-10-2017 11:54

  • 0
Witam Panią

Wygląda na to, że potrzebujesz solidnego szkolenia, bo aby w AC dostać taki obrazek na przekroju jak pokazujesz, trzeba się trochę postarać i popracować.
Generalnie problem zawsze robi się jeśli mamy okapy. Wówczas jedną połacią i jedną strukturą dachu ciężko jest wypracować taki kształt.
Ja np. robię tak:
- jedna połać dachu to pokrycie - i struktura warstwowa na pokrycie - tzn. dachówki, łaty, kontrłaty, deskowanie - generalnie to co jest wspólne dla dachu w okapie i dla dachu "nad budynkiem" - tak na marginesie to nie chcesz mieć dachówek tak jak na tym rysunku co poniżej bo dachówki są zamontowane odwrotnie -
- druga połać dachu to ocieplenie i warstwy wykończeniowe od środka, oczywiście wszystko z użyciem struktur warstwowych, materiałów budowlanych i priorytetów.
- złączasz ścianę zewnętrzną z drugą połacią i docinasz ją do pierwszej połaci i gotowe.
- dalej więźbę rysujesz z automatu używając kreatora więźby lub rysujesz ręcznie, łaty też możesz wymodelować (narzędzie obiekt),
- dachóweczki - wyposażenie - dodatki do dachu - dachówki;
- opisy struktur - albo ręcznie albo etykietami (p.s. etykiety są chol...rnie wkurzające czasami i potrafią tak zamulić projekt że masakra GS powinien w końcu coś z tym zrobić)
- kotwy i zbrojenie - to ręczna robótka - linie i wypełnienia - no i to wszystko... :)
Pozdrawiam

BAZA

Debiutant
Posty: 12
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 0

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: solenzara » śr, 11-10-2017 13:01

  • 0
wodzu pisze:Krokwie powinny być w płaszczyźnie ocieplenia + działanie na elementach bryłowych.

no wiem właśnie tylko jak to robić... :roll:

wodzu pisze:ps
przykładowy rysunek ma źle ułożone dachówki - strach pomyśleć co się stanie jak zacznie padać deszcz.

dokładnie, tą oczywistość pominęłam. chodziło mi o samo pokazanie graficzne.

bartekzachar pisze:Wygląda na to, że potrzebujesz solidnego szkolenia,

no dokładnie:) byłam raz na naukach u miłego architekta i jeśli miałby czas to znowu bym się umówiła na doszkolenie :D

bartekzachar pisze:- jedna połać dachu to pokrycie - i struktura warstwowa na pokrycie

muszę tak spróbować, bo właśnie jedną połacią nie wychodzi :?
bartekzachar pisze:- dalej więźbę rysujesz z automatu używając kreatora więźby lub rysujesz ręcznie, łaty też możesz wymodelować (narzędzie obiekt),

o tym póki co nie marzę, najważniejszy dach, resztę z ręki dorobię;)

bartekzachar pisze:- dachóweczki - wyposażenie - dodatki do dachu - dachówki;

to są właśnie dachóweczki z dodatku dodatków do dachu i wyglądają no niezbyt i dlatego pytałam czy można mieć lepsze, robiłam różnymi pstryczkami, ale nic poza to lepiej nie wychodzi
a widziałam gdzieś, że można mieć ładnie i prawidłowym kierunku:)

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 388
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 4

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: bartekzachar » czw, 12-10-2017 08:32

  • 0
to są właśnie dachóweczki z dodatku dodatków do dachu i wyglądają no niezbyt


no ale przecież możesz edytować ustawienia w dachówkach tak aby ci podpasowały

p.s. jeśli chodzi o szkolenia to przyjmuję zapisy na priv. :)
Pozdrawiam

BAZA

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 245
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: KRUChY » pt, 13-10-2017 23:20

  • 0
tak jak nie lubię promocji, tak zapromuję kolegę Moderatora, bo rzeczywiście kurs bardzo dobry i wart swojej ceny:
https://videopoint.pl/kurs/archicad-kurs-video-poziom-pierwszy-projektowanie-domu-jednorodzinnego-rafal-slek,vaca18.htm
Wszystkie w/w problemy znikną

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2833
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: Rafał » sob, 14-10-2017 11:30

  • 0
KRUChY pisze:tak jak nie lubię promocji, tak zapromuję kolegę Moderatora, bo rzeczywiście kurs bardzo dobry i wart swojej ceny:
https://videopoint.pl/kurs/archicad-kurs-video-poziom-pierwszy-projektowanie-domu-jednorodzinnego-rafal-slek,vaca18.htm
Wszystkie w/w problemy znikną

:-) :D

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 12
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 0

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: solenzara » pt, 20-10-2017 13:04

  • 0
dziękuję za informację :) Widziałam ten kurs, ale nie wiedziałam czy warto, już na jeden wydałam forse i wiele więcej się nie dowiedziałam niż to co wiedziałam.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2833
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: Rafał » pt, 20-10-2017 14:30

  • 0
solenzara pisze:dziękuję za informację :) Widziałam ten kurs, ale nie wiedziałam czy warto, już na jeden wydałam forse i wiele więcej się nie dowiedziałam niż to co wiedziałam.


Jak nie znajdziesz tam odpowiednich informacji to zwracam kasę z własnej kieszeni :-). Na poważnie, to kurs pomyślany został jako pokazanie całego procesu projektowania od otwarcia czystego pliku ARCHICAD-a po przygotowanie wydruków.
W lekcjach jest ciągłość, czyli nie ma standardowego motywu, że w kolejnym odcinku otwierany jest plik, w którym wszystko jest gotowe bez wyjaśnienia jak to się stało.
Uwagi mile widziane, np. jakie jeszcze tematy warto poruszyć bo niebawem chcę uaktualnić tematykę do wersji najnowszej czyli 21.

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 12
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 0

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: solenzara » pt, 20-10-2017 14:44

  • 0
W takim razie się skuszę na pewno :) Najgorsze są takie kursy, gdzie tłumaczone jest jakieś zagadnienie w ten sposób: "a tak wykańczamy detal dachu....pik za 1 sek. pojawia się gotowy detal. dziękuję za uwagę" :shock:
A wracając jeszcze do tego mojego dachu nim się przeszkolę, mam jeszcze taki dziwny problem dotąd mi niespotykany: ściana wycina mi dziurę w dachu jak na rysunku poniżej. Sama ściana też jest dziwna, bo ma fakturę Farba 01 a na górnej krawędzi jest ta szachownica.. any help..? :oops:
Zrzut ekranu 2017-10-20 o 13.09.03.png
Zrzut ekranu 2017-10-20 o 13.09.03.png (666.67 KiB) Przeglądany 583 razy

Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 1

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: nodeh » pt, 20-10-2017 15:52

  • 0
ściana wycina mi dziurę w dachu jak na rysunku


najwyraźniej materiał budowlany którejś warstwy ściany ma wyższy priorytet niż materiały dachu

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2833
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: Rafał » pt, 20-10-2017 16:02

  • 0
Taki sposób wycięcia wynika z tzw. priorytetów Materiałów Budowlanych. Kolor Wykończenia podobnie, ponieważ pojawia się ta kratka to oznacza że Wykończenie (z MB) nie zawiera tekstury.
Zaznacz tą ścianę i przejdź do menu Opcje/Atrybuty elementów i sprawdź po pierwsze wartość dla priorytetu a po drugie jakie Wykończenie zostało nadane.

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 12
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 0

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: solenzara » pn, 23-10-2017 11:58

  • 0
Rafał pisze:Taki sposób wycięcia wynika z tzw. priorytetów Materiałów Budowlanych. Kolor Wykończenia podobnie, ponieważ pojawia się ta kratka to oznacza że Wykończenie (z MB) nie zawiera tekstury.
Zaznacz tą ścianę i przejdź do menu Opcje/Atrybuty elementów i sprawdź po pierwsze wartość dla priorytetu a po drugie jakie Wykończenie zostało nadane.

Kombinowałam z wszystkimi materiałami i nic.. :( Co co szachownicy to problem wg mnie nie leży w teksturze- wszytskie pozostałe sciany mają tą samą (są z tej samej warstwy strukturalnej) i wyświetlają się prawidłowo,
ta ściana robi problem w momencie jeśli dotnę ją do dachu, jak jest narysowana wystająca poza obrys dachu jest ok....

Debiutant
Posty: 12
Rejestracja: czw, 05-10-2017 22:58
Reputacja: 0

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: solenzara » czw, 02-11-2017 00:08

  • 0
Podbijam temat...
tak, nadal walczę.. udało mi się dojść do ładu z szachownicą (faktycznie brak był tekstury) oraz wycięciem w dachu (ustawienia priorytetów a jednak :wink: )
Teraz wszystko powinno grać ale.... Po docięciu ściany problemy ww. zniknęły ale są inne: ściana ma jaśniejszy odcień i jest wcięta-węższa (tylko w 3d, na rzutach jest ok). Funkcja docięcia do dachu powoduje ten stan.
Wszytskie inne ściany w tym budynku są z tej samej struktury i wyświetlają się prawidłowo, inna część w tym budynku ma analogiczne docięcie do innego końca dachu i jest tam ok :| Mało tego po docięciu okno w tej ścianie pokrywa się szachownicą- przed cięciem było ok, a okno poniżej to to samo okno i jest ok.
Poniżej foto: moment przed cięciem oraz zaraz po operacji:
Zrzut ekranu 2017-11-01 o 22.48.26.png

Zrzut ekranu 2017-11-01 o 22.48.39.png


Ma ktoś może jakiś pomysł co się dzieje? trywialna na pozór sprawa, a już tyle czasu zmarnowałam aby iść do przodu z projektem...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2833
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: AC 21: problem z dachem

Postautor: Rafał » czw, 02-11-2017 00:33

  • 0
Przerzuć tą opcję tutaj i zobacz co się stanie:
Załączniki
2017-11-01_23-31-56.png

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Następna

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'