Edycja bloków DWG natywnie w ArchiCADzie

Tematy ściśle związane z programem ArchiCAD (tworzenie dokumentacji, modelowanie itp.)

Moderator: Rafał

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 118
Rejestracja: wt, 25-08-2015 21:26
Reputacja: 0

Edycja bloków DWG natywnie w ArchiCADzie

Postautor: ARGAS » wt, 12-09-2017 13:59

  • 0
Moi drodzy,

W jaki sposób, nie zapisując rysunkiem/obszarem 2D mogę edytować zaimportowany dwg, który powinien być widoczny w modelu? Czy jest możliwość np. importu bloku DWG i edycja go w ArchiCADzie, zamiast za każdym razem ogarniać to osobno w AutoCADzie? :oops:

Pozdrawiam,
Karol
AC 20 POL | Dell Precision M6800 4900HQ 32GB Quadro K3100M | Win10 Pro

Skaning laserowy & BIM | www.argasprojekt.pl

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3520
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 20

Re: Edycja bloków DWG natywnie w ArchiCADzie

Postautor: Koala » wt, 12-09-2017 14:02

  • 0
Jak dalej chcesz żeby to był DWG to jakimś softem natywnie ten format obsługującym (np Draftsight)
A jak nie koniecznie to przecież może być moduł...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 118
Rejestracja: wt, 25-08-2015 21:26
Reputacja: 0

Re: Edycja bloków DWG natywnie w ArchiCADzie

Postautor: ARGAS » wt, 12-09-2017 14:12

  • 0
Koala pisze:Jak dalej chcesz żeby to był DWG to jakimś softem natywnie ten format obsługującym (np Draftsight)
A jak nie koniecznie to przecież może być moduł...

Pozdr,
Koala



Czyli jak? :oops: :oops: :oops:
AC 20 POL | Dell Precision M6800 4900HQ 32GB Quadro K3100M | Win10 Pro

Skaning laserowy & BIM | www.argasprojekt.pl

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3520
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 20

Re: Edycja bloków DWG natywnie w ArchiCADzie

Postautor: Koala » wt, 12-09-2017 16:40

  • 1
Przybliż o co dokładnie chodzi...jak to jest podkład od kogoś to wiadomo że to nie ma sens

Otwierasz rzeczonego DWGa i zapisujesz jako moduł, albo normalnie PLN...po czym podpinasz jako moduł, potem jak potrzeba z poziomu zarządzania modułami możesz go otworzyć w 2 kopii AC.

Nie ma ałtokadopodobnego "inplace editing"

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 118
Rejestracja: wt, 25-08-2015 21:26
Reputacja: 0

Re: Edycja bloków DWG natywnie w ArchiCADzie

Postautor: ARGAS » śr, 13-09-2017 11:05

  • 0
Koala pisze:Przybliż o co dokładnie chodzi...jak to jest podkład od kogoś to wiadomo że to nie ma sens

Otwierasz rzeczonego DWGa i zapisujesz jako moduł, albo normalnie PLN...po czym podpinasz jako moduł, potem jak potrzeba z poziomu zarządzania modułami możesz go otworzyć w 2 kopii AC.

Nie ma ałtokadopodobnego "inplace editing"

Pozdr,
Koala



Okej, w takim razie będę to podpinał jako moduł. Chodzi o zmianę kilku kresek od instalatora, także... nie mój plik.

Pzdr,
Karol
AC 20 POL | Dell Precision M6800 4900HQ 32GB Quadro K3100M | Win10 Pro

Skaning laserowy & BIM | www.argasprojekt.pl

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3520
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 20

Re: Edycja bloków DWG natywnie w ArchiCADzie

Postautor: Koala » śr, 13-09-2017 18:44

  • 0
Jak nie Twój plik to weź sobie Draftsighta zainstaluj - szybciej będzie a i struktury pliku nie zmienisz i możesz odesłać instalatorowi do dalszej roboty.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do ARCHICAD

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'