projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Miejsce na dyskusje o tworzonych w Archicad-zie projektach.

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » sob, 12-10-2013 11:00

  • 0
Witam. Jestem początkująca. Proszę o sugestie dotyczące renderigu zamieszczonego poniżej. Będę bardzo wdzięczna. Wykonałam już sporo projektów ale chciałabym uzyskać efekt prawie że fotorealistyczny, tylko nie wiem za bardzo jak. Podstawową wiedzę o artlantisie mam, teraz tylko musiałabym to umiejętnie rozbudować. Poniżej przykład jednej z moich ostatnich wizek. Renderowałam bez ustawień radiosity. Właczając radiosity-interior kolory wyszły dziwnie płasko (próbka poniżej). Czy da się uzyskać za pomocą programów ARCHICAD+Artlantis taki efekt jak na ostatniej wizualizacji ? wydaje mi się że te wizki były robione w 3D maxie.
sień 1.jpg
sień 2.jpg
sień 2.jpg
radiosity włączonena maxa_interior

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » sob, 12-10-2013 11:01

  • 0
01.jpg
wizualizacja architekta

Częsty gość
Posty: 70
Rejestracja: pn, 27-02-2012 20:23
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: batyr » ndz, 13-10-2013 22:51

  • 0
Witaj.

Pierwsza kwestia to jaki Artlantis, bo w 4 troszkę inaczej się to ustawia niż w wersjach niższych. Taki efekt jak na ostatniej wizce spokojnie da się uzyskać w artlantisie. Pierwsze co się rzuca w oczy to tekstury, radzę popracować nad nimi bo futryna wygląda jak lustro. Ogólnie dobrze dopracowane tekstury naprawdę sporo poprawią w jakości wizualizacji (już kiedyś o tym pisałem w którymś wątku). Kolejna sprawa to światło. Wydaję mi się że ze światłem halogenów coś jest nie tak i to psuje cały efekt wizualizacji. Jeśli jest tam wrzucone światło neon light to radzę z niego zrezygnować na poczet światła "normalnego", zaznaczyć opcję rzucania cienia i wybrać styl światła halogenu, następnie pobawić się power i attenuation (rozrzedzenie, złagodzenie światła)-w zależności od stylu światła te parametry będą różne więc nie podpowiem konkretnych ustawień. I radzę sobie ustawić jednak radiosity na interior a pobawić się natężeniem słońca, nieba a ogólną jasnością potem w ustawieniach renderingu. Dla przykładu parę wizualizacji by udowodnić że się da zrobić to odrobinę lepiej.
Załączniki
ACCamera_4.jpg
ACCamera_.jpg
ACCamera_71.jpg

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » pt, 18-10-2013 21:28

  • 0
te wizki są w artlantisie???? Jestem w szoku!!! naprawde szacun. Przeróbki w PSP??? Ja pracuje na Artlantisie 4. Mam właśnie problem z teksturami. Staram się wszystko powoli i dokładnie dopracowywać. Dzięki temu forum naprawde dużo się nauczyłam. Dziękuję za pomoc, dla mnie to bardzo dużo. Wywale te neony. Chciałam pokazać że żarówka się świeci.

Jak wrzucać do artlantisa obiekty 3ds? Czy jak modelujesz a ArchiCadzie to każdy element tworzysz w innej teksturze, czy da się to może jakoś automatycznie rozdzielić podczas eksportu?

Poniżej kilka moich ostatnich wypocin
Załączniki
3.jpg
1.jpg

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » pt, 18-10-2013 21:45

  • 0
Czy parametry komputera mogą mieć wpływ na jakość wizualizacji???

Częsty gość
Posty: 70
Rejestracja: pn, 27-02-2012 20:23
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: batyr » pn, 21-10-2013 08:51

  • 0
Witaj.

Po kolei. To co wrzuciłem jest gołe z artlantisa. Można się byłoby jeszcze pobawić w Photoshopie ale, nie ma czasu :P Jeśli chodzi o to coby żarówki się świeciły to można to zrobić albo w photoshopie albo nadać w artlantisie neon light choć wtedy będzie to dłużej mieliło więc lepiej w photo. Co do ustawienia środowiska to proponuję (ja tak robię) ustawić sobie na interior, dać iso na 100 a speed shutter w zależności od ilości okien ale będzie pewnie między 30 a 5 - tak żeby było w miarę jasno ale nie prześwietlało. Włącz sobie ski i dodaj tło HDRI, jakieś darmowe w necie są, jasność nieba do -60-80 i słońca toże samo. Jeśli chodzi o obiekty 3ds to można je albo zimportować i dodać w ARCHICAD (trzeba tylko wrzucić sobie dodatek do importu 3ds) albo otworzyc bezpośrednio w artlantisie i zapisać jako obiekt (artlantis otwiera bardzo dużo rozszerzeń). Co do powierzchni i eksportu to ja sobie w archicadzie mniej więcej dziele wszystko co robie na grupy a potem w artlantisie w zakładce obiekty, masz object list, tam jest ikonka sześcianu ze strzałeczką w dół coby rozwinąc listę sobie i z niej wybierasz sobie czy chcesz zaznaczyć sobie cały obiekt tylko powierzchnie czy co ino - popróbujesz, będziesz wiedziała :) Co do tekstur to widzę że ceramika jest trochę kanciasta i za bardzo się błyszczei. Jeśli chcesz nadać jej gładkość to masz suwak smoothness na dole okna po kliknięciu na daną teksturę obiektu i dawaj mniej refleksów na ceramice - 0,05 spokojnie wystarczy i będzie bardziej "realistycznie". Co do parametrów kompa to mają tylko wpływ na długość renderu i na możliwą wielkość. Ja jadę na laptopie - i5, 4gb ramu, i grafice nvidia ale nawet nie pamiętam jakiej :) i daje radę choć pewnie na stacji byłoby łatwiej przy bardziej złożonych renderach.

Pozdrawiam i miłej zabawy :)

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » pn, 21-10-2013 09:35

  • 0
Dziękuję bardzo za pomoc. Ja też jadę na lapku, w sumie już 4 rok. Słyszałam że niby rodzaj komputera itd itp na wpływ na jakoś wizualizacji, ale czy to prawda to nie potrafię stwierdzić. Do końca nie wiem o co chodzi z tym niebem i nakładaniem tekstur, ale jak to sobie przeanalizuje to pewnie zrozumie o co Ci chodziło. Jeszcze raz wielkie dzięki. A takie pytanie hmm.. z innej bajki. Skoro siedzisz w temacie proj. wnętrz to czy warto zakładać swoją firmę? Jestem na "rozdrożu życiowym" i się nad tym zastanawiam cały czas. Przez ostatni rok pracowałam w Arconie, ale nie ma to jak ARCHICAD i Artlantis. Myślę jeszcze czy by nie spróbować Archi z Maxwellem, ale to dopiero jak opanuje Artlantisa. Dzięki za odpowiedź.

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » pn, 21-10-2013 10:27

  • 0
" dać iso na 100 a speed shutter w zależności od ilości okien ale będzie pewnie między 30 a 5 - tak żeby było w miarę jasno ale nie prześwietlało." gdzie jest takie ustawienie? nie mam tego.

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » pn, 21-10-2013 10:41

  • 0
PS. nie potrafię tego HDRI wkleić w tło;/

Częsty gość
Posty: 70
Rejestracja: pn, 27-02-2012 20:23
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: batyr » pn, 21-10-2013 10:44

  • 0
Co do nieba to w zakładce słońca masz sun light (na suwaku power ustawiasz -80), sky light power ustawiasz na - 80 i włącz sobie clouds. W zakładce renderu tło ostawiasz jako hdri i szukasz w necie tła hdri darmowego i wstawiasz. Co do firmy, ciężko stwierdzić kwestia samozaparcia i odwagi - myślę że ludzie coraz bardziej się przekonują że architekt jest jednak od czegoś i zamiast (nie mając pomysłu na własne wnętrze) robić kicz samemu lepiej zapłacic parę stów komuś kto to zrobi z głową i spójnie. Powiem szczerze, że ja siedzę w meblach bardziej a niżeli we wnętrzach ogólnie ale ludzie wolą nawet zapłacić za projekt kuchni parę stówek i mieć przemyślany projekt zamiast wrzuconych pięciu szafek, byle jak byle gdzie. Na podstawie żony, która jest architektem i też nie ma własnej firmy (choć mocną ją do tego zachęcałem, nawet wniosek złożyliśmy o dofinansowanie unijne) ale pracuje w sklepie w którym zatrudniają architekta wnętrz i wiem że popyt na tego typu usługi jest. Ale jak mówię jak chcesz sama to musisz być pewna że tego chcesz bo opłaty jakieś ponosić musisz (czynsz, zus, us). Jeśli chcesz zakładać firmę to tylko z dofinansowaniem. Możesz zrobić też tak że firmy nie zakładasz, tylko dłubiesz stronę internetową, dajesz ogłoszenia, robisz ulotki i na umowę zlecenie jedziesz, nikt ci tego nie zabroni, a jak stwierdzisz że jest taka konieczność bo będą Cię zatrudniały firmy i zechcą faktur to zakładasz działalność. Architekt to jest tak zwany wolny zawód i nie musisz robić firmy żeby nim być. Ważne że jak się zdecydujesz na którąś z form to jedziesz z pełną parą a nie na pół gwizdka bo samo się nie zrobi a ludzie sami nie przyjdą, muszą wiedzieć o twoim istnieniu.

Częsty gość
Posty: 70
Rejestracja: pn, 27-02-2012 20:23
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: batyr » pn, 21-10-2013 10:54

  • 0
" dać iso na 100 a speed shutter w zależności od ilości okien ale będzie pewnie między 30 a 5 - tak żeby było w miarę jasno ale nie prześwietlało." gdzie jest takie ustawienie? nie mam tego. - Ustawia się to w zakładce renderingu i parametry renderingu - na samym dole masz lightning - tam to ustawiasz.

PS. nie potrafię tego HDRI wkleić w tło;/ - W zakładce renderingu masz background - klikasz 2 razy na okienko to duże, wyskoczy ci okno z wyborem pliku, zmieniasz typ pliku na hdri zamiast domyślnego jpg i wybierasz plik który sobie ściągnęłaś.

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » pn, 21-10-2013 11:04

  • 0
Nie umiem dalej tego HDRI wgrać. W okienku Background wogóle nie ma rozszerzenia hdri.


Innej opcji niż z dofinansowaniem nawet nie biorę pod uwagę. Skończyłam dopiero studia, miesiąc temu. Miałam prace dobrze płatną i liczyłam na przedłużenie umowy, nawet o tym rozmiawiałam z szefostwem, pracowałam na stanowisku projektanta- kosztorysanta głównie w Arconie, Corelu, też w branży meblowej (sprzedaż mebli z różnych firm- projektowanie biur). Wystarczyło że się obroniłam i już byłam dla nich nieopłacalna, tak że zostawiam to bez komentarza.

Własna firma to moje marzenie, teraz chyba mam okazje z tego skorzystać. Można robić projekty na zlecenie jeśli się ma narzędzia. Życie pokaże...

Cały czas się zastanawiam jak budować modele w Archi żeby łatwo nakładać te tekstury. Pewnie jest na to jakiś konkretny sposób. Artlantis rozróżnia tekstury obiektów poprzez tekstury nałożone w Archi. Nie zawsze jednak chcemy żeby ściana była z dwóch stron taka sama. Dzięki za wskazówki.

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » pn, 21-10-2013 11:13

  • 0
Chyba mamy innego Artlantisa. Rozszerzyłam sobie parametrym renderowania. W zakładce LIGHTINNG mam : INTERIOR i poniżej -First bounce, Next bounce, Attenaution, Color bleeding

Częsty gość
Posty: 70
Rejestracja: pn, 27-02-2012 20:23
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: batyr » pn, 21-10-2013 11:30

  • 0
Hmm no to jest 3 pewnie w takim razie. Musiałbym sprawdzić jak w 3 ustawiałem światła bo nie pamiętam. Wiem że w 4 jest lepiej i łatwiej o uzyskanie lepszego oświetlenia. Acz kolwiek 2 z trzech renderów które zamieściłem robione były w trójce więc też da się to zrobić ładnie.

Co do tekstur to proponuję sobie zrobic tak coby łatwo było zrozumieć jak zmieniać dowolnie tekstury w artlantisie nawet jeśli wszystko było by pomalowane na biało. Postaw sobie ścianę która powierzchnie ma pomalowaną z każdej strony na kolor biały. Zapisz do artlantisa. Otwórz w artlantisie. Kliknij zakładkę z obiektami. I teraz powinnaś mieć włączone okno object list, jeśli nie masz to zaraz za ikonką z aparatem masz ikonkę list. kliknij ją i pojawi Ci się okno z listą obiektów. W tymże oknie masz ikonkę X oraz ikonkę z bryłą sześcianu a obok niej strzałeczkę do rozwinięcia opcji. Wybierz planes i kliknij na ikonkę z sześcianem (powinna zaświecić sie na niebiesko). Kliknij powierzchnie na podglądzie renderingu - podświetli się na biało. W zakładce object list obok sześcianu pojawi się ikonka z zielonym sześcianem. Kliknij ją. Utworzy ci się nowa warstwa - nazwij ją jak chcesz. Teraz mały test. Nadaj teksturę na tą powierzchnię którą utworzyłaś. Powinna się zmienić tylko ona. Jeżeli masz ileś obiektów i każdy ma tą samą teksturę, a chcesz zmienić np. teksturę iednego obiektu to w tym okienku w którym zmieniałaś na planes zmieniasz na objects i tak jak poprzednio tworzysz nową warstwę.

Częsty gość
Posty: 100
Rejestracja: pn, 13-05-2013 14:58
Reputacja: 0

Re: projekt przedpokoju_ prosze o sugestie

Postautor: ilona.n » pn, 21-10-2013 12:08

  • 0
hahhaha.... to było dobre wytłumaczenie, takie łopatologiczne. Dzięki, działa:) Zawsze miałam z tym problem i przeważnie zmieniałam tekstury w Archi (podwójna robota). DZIĘKI WIELKIE:)

Następna

Wróć do Galeria projektów

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'