Nowy rendering z 18

Miejsce na dyskusje o tworzonych w Archicad-zie projektach.

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 471
Rejestracja: czw, 10-08-2006 12:03
Lokalizacja: Trójmiasto
Reputacja: 1

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: cooper69 » czw, 26-02-2015 13:47

  • 0
Następny benchmark

HP Z600 2 x Xeon Hexa Core 3.06 (12 rdzeni, 24 wątki), 8GB RAM, 320HDD, nVidia Quadro 600 1GB - komputer jest do sprzedania (3290 zł brutto)

Fotel przykładowy z tego wątku ustawienia ponad standard: render fizyczny, wysokie

2 minuty 23 sekundy
DELTA - AUTORYZOWANY SPRZEDAWCA - POMORSKIE I WARMIŃSKO-MAZURSKIE
SZKOLENIA Z ARCHICADA
SPRZEDAŻ, SERWIS APPLE & PC, DRUKARKI
tel. 606 139 157
delta@arch.pl

 MacBook Pro 15.4" i7 2.3GHz 16GB 512SSD nVidia GT 750M OS X 10.10.2

Bywalec
Posty: 58
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 1

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: nodeh » wt, 18-08-2015 17:21

  • 0
czy może ktoś przywrócić obrazki w tym wątku? nie wszystkie się ładują

pozder

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 380
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 4

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: bartekzachar » pn, 01-02-2016 10:24

  • 0
AC 19 - scena bez zmiany ustawień 20 min. 41 sek.

Komputer:
Intel Core i7-3930K CPU @ 3.20Ghz
Ram 24,0 GB
grafika GIGABYTE AMD Radeon R9 280X 3Gb

Chciałbym sprawdzić jeszcze o jaki przycisk chodziło Kruchemu ale nie widać obrazka.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 143
Rejestracja: wt, 16-09-2008 16:19
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 5

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: ADM » pn, 08-02-2016 16:06

  • 0
Czy mogę prosić o przypomnienie ustawień Cinerender'a w ArchiCAD?
Dawno nie mialem potrzeby renderowania czegokolwiek i niestety zapomniałem co należy ustawić by przyspieszyć wykonywanie renderowanie przez program.
Niestety obrazki/zrzuty ustawień @KRUChY się nie wyświetlają… linki wygasły
Kojarzę, że trzeba było przełączyć na ustawienia szczegółowe, a później włączyć render fizyczny, ale co jeszcze?
 MacBook Pro (Retina, 15-calowy, połowa 2015 r.) + Dell U2713HM
 OS X El Capitan 10.11.6
ArchiCAD SE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 471
Rejestracja: czw, 10-08-2006 12:03
Lokalizacja: Trójmiasto
Reputacja: 1

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: cooper69 » pn, 08-02-2016 16:11

  • 0
Render fizyczny -> jakość wysoka
DELTA - AUTORYZOWANY SPRZEDAWCA - POMORSKIE I WARMIŃSKO-MAZURSKIE
SZKOLENIA Z ARCHICADA
SPRZEDAŻ, SERWIS APPLE & PC, DRUKARKI
tel. 606 139 157
delta@arch.pl

 MacBook Pro 15.4" i7 2.3GHz 16GB 512SSD nVidia GT 750M OS X 10.10.2

Częsty gość
Posty: 125
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 4

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Tikos » wt, 16-05-2017 20:42

  • 0
Czy ktoś jeszcze może posiada scenę z tego wątku i może udostępnić?
Chciałbym użyć jako scenę porównawczą po zmianie sprzętu.
Win 10, AMD Ryzen 7 1700, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Rafał » wt, 16-05-2017 22:32

  • 0
Poszukam jutro, jakbym się nie odzywał to poproszę o przypomnienie... :-)

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Posty: 125
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 4

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Tikos » czw, 25-05-2017 00:37

  • 0
Rafał pisze:Poszukam jutro, jakbym się nie odzywał to poproszę o przypomnienie... :-)


Przypominam się ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 1700, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Rafał » czw, 25-05-2017 08:21

  • 0

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Posty: 125
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 4

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Tikos » czw, 25-05-2017 10:31

  • 1
Wielkie dzięki.

Po testach na AMD Ryzen 7 1700 (8 rdzeni, 16 wątków) wyniki są takie:
ustawienia standardowe: 15:13
render fizyczny, wysoki: 2:51
(z pracą w tle)
Win 10, AMD Ryzen 7 1700, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Rafał » ndz, 28-05-2017 18:32

  • 0
Też puściłem na MacBook Pro (15-inch, 2016) czyli ostatnim modelu, 2,9 GHz Intel Core i7(cztery rdzenie 8 wątków), 16 GB:
render fizyczny 00:03:25 z turboboostem na high.
ArchiCAD 21 czyli Cinerender z R18.

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Rafał » ndz, 28-05-2017 21:01

  • 0
Z620 Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2690 0 @ 2.90GHz (2x8 rdzeni – 32 wątki) 32 GB RAM:
render fizyczny 00:01:51 z turboboostem na high ArchiCAD 21
ustawienia standardowe — 00:11:23

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 246
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Pietruh » pn, 29-05-2017 14:57

  • 0
rendering fizyczny, zastepuje ustawienia materiałów (próbkowanie) więc de facto przechodząc z fizycznego na standardowy podnosimy jakość (w wybranych materiałach)
wolałbym żebys na tym HP wytestował fizyczny ale podnosząc próbkowanie do powiedzmy 6 i zmniejszając próg błędów cieniowania do 10

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2824
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 33

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Rafał » pn, 29-05-2017 15:30

  • 0
Test był wg ustawień ćwiczonych od lat na forum :-)
Zaktualizowałem plik i zapisałem w v.20 i w tym momencie testy można zrobić na ustawieniach KLER 01 oraz KLER 02:
https://www.dropbox.com/s/h0bj3neqv2sxa ... 2.pla?dl=0

Czas na Z620 przy nowych ustawieniach fizycznego to 00:02:22 (czyli 3x0+3x2 :-) ).
2017-05-29_15-18-27.png

HP Z620 Windows 10 ///HP Z600 Windows 10 /// MacBook Pro 15" 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, Sierra (10.12.3)
ArchiCAD 20 INT/POL, Maxwell Render 3.2/4, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Posty: 125
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 4

Re: Nowy rendering z 18

Postautor: Tikos » pn, 29-05-2017 18:12

  • 0
Z ustawieniami turbo na nowym pliku udało mi się wykręcić:
KLER_1: 15:13 (dziwne, bez zmian w stosunku do "bez turbo")
KLER_2: 1:59 (tutaj jest przyrost, chyba że coś się zmieniło w ustawieniach ;) )
Win 10, AMD Ryzen 7 1700, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Poprzednia

Wróć do Galeria projektów

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 2 gości

Reputation System ©'