Corona do ARCHICAD-a

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3073
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Corona do ARCHICAD-a

Postautor: Rafał » pt, 16-11-2018 23:40

  • 0

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 325
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 9

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: Tikos » sob, 17-11-2018 15:39

  • 0
Całkiem przyjemnie, ale szczerze mówiąc wydaje mi się, że podobnie można wycisnąć z wbudowanego w AC CineRendera.
Oczywiście poza szybkością podglądu i samego renderingu :mrgreen:

Żeby nie dublować tutaj wstępny test: viewtopic.php?f=18&t=5919&p=32433#p32433
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Bardzo częsty gość
Posty: 325
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 9

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: Tikos » wt, 20-11-2018 22:32

  • 0
Rafale, czy możesz sprawdzić, czy w pluginie Corony działa u Ciebie proxy?
U mnie niby ładuje, ale w oknie renderingu się nie pojawia :(
Próbowałem już na różnych plikach z rozszerzeniem *.obj, a nie mogę nic w sieci znaleźć z rozszerzeniem *.cgeo
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB + SSD 480GB i inne szpargały...

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 281
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: Pietruh » ndz, 25-11-2018 15:00

  • 0
corona vs cine wnetrze.PNG
corona vs cine wnetrze.PNG (272 KiB) Przeglądany 1667 razy

No i spróbowałem, biorąc pod uwagę moje boje o skuteczne robienie renderingów w archciadzie, jest lepiej, po 10 minutach wiem juz co i jak,
efekt - ładnie nawet bardzo ,
czas renderingu - zaskoczenie 23 sek cinerender vs 1:11 corona, ale tutaj to pewnie brak wprawy w coronie.
kolory - bez porównania corona jest lepsza
rozpiętość tonalna, kontrast rozkład odbić GI - corona

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: KRUChY » czw, 29-08-2019 22:05

  • 0
Ja Was bardzo przepraszam, ale jaki ma sens renderowania w Archicadzie. Niestety nie jest to program do ustawiania opcji renderów, ze względu na [censored] UI. Nie jest to program, w którym się miło "lata" w 3D. Nie działa to tak dobrze jak w programach 3D. A teraz pomyślmy, co się stanie, jak wsadzimy w scenę las... No ARCHICAD padnie i tyle.
ARCHICAD nawet do modelowania się nie nadawał, dopóki nie wprowadził tego sketchupowego obiektu, który jest super, ale znowu, przez silnik albo przez sposób odświeżania widoku 3D nie jest przyjemny i gładki, a bardziej skokowy. Da się, ale nie jest miło.

Więc po co walczyć w AC, skoro zabiera to więcej czasu i nie jest przyjemne?

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3073
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: Rafał » czw, 29-08-2019 23:11

  • 0
Dlatego, że jest zintegrowane z modelem 3D, dokumentacją i modelem BIM-owym. Zrobiłem "kilka" renderów do projektów ARCHICAD-owych z użyciem Maxwell Render-a, gdzie idea jest taka sama — wszystkie ustawienia w AC i render na zewnątrz. To działa.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Weteran forum
Posty: 575
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: dziki » pn, 02-09-2019 16:54

  • 0
KRUChY pisze:
ARCHICAD nawet do modelowania się nie nadawał, dopóki nie wprowadził tego sketchupowego obiektu, który jest super ...


Kruchy, który obiekt masz na myśli?
Może narzędzie 'kształt" ?

pozdrawiam
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: KRUChY » wt, 03-09-2019 21:09

  • 0
dziki pisze:
KRUChY pisze:
ARCHICAD nawet do modelowania się nie nadawał, dopóki nie wprowadził tego sketchupowego obiektu, który jest super ...


Kruchy, który obiekt masz na myśli?
Może narzędzie 'kształt" ?

pozdrawiam


Przepraszam, o narzędzie kształt mi właśnie chodziło :)

@Rafał - no niby działać może, ale najlepiej śmiga Twinmotion, gdzie w sumie wszystkie nastawy robi się w TM a nie w AC. Wtedy jest szybko i wszystkie zmiany są szybko aktualizowane. I działa!

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3073
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: Rafał » wt, 03-09-2019 21:31

  • 0
Znasz jakiegoś edytora Corony? O czym my mówimy? :roll: 8)

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 292
Rejestracja: śr, 04-10-2006 23:00
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 3

Re: Corona do ARCHICAD-a

Postautor: KRUChY » wt, 03-09-2019 22:10

  • 0
No w sumie fakt. Ale Maxwell śmigał nieźle w swoim edytorze.

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Reputation System ©'