Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Debiutant
Awatar użytkownika
Posty: 9
Rejestracja: wt, 13-11-2018 11:45
Lokalizacja: Wrocław
Reputacja: 0

Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: drJanek » wt, 13-11-2018 14:49

  • 0
Witam (wszystkich przy okazji pierwszego posta),

Mam prośbę o poradę. Ponieważ musiałem zrezygnować z combo max + vray (standard w dużych firmach ale w małych już nie).
Szukam najbardziej dla mnie optymalnego rozwiązania ARCHICAD + silnik renderujący, z eliminacją 3ds maxa pomiędzy.

Jak to jest z roślinnością w ARCHICAD+Maxwell - szukałem na google odpowiedzi i nie znalazłem sensownej.
Mam sporą bibliotekę Evermotion zakupioną z drzewami, roślinami (te początkowe miały obiekty do Maxwella potem z tego zrezygnowali).
Czy można robić importy modeli przygotowanych pod np 3d maxa do Maxwell'a?

Jaki jest workflow? Nie bardzo sobie wyobrażam tworzenie otoczenia w ARCHICAD, ładowania skomplikowanch siatek drzew (proxy?), raczej import modelu do środowiska Maxwell (zewn.) i tam dodanie trawy, drzew, krzaków.
Kilka lat temu próbowałem przerzucić się na maxwell'a (chyba rel 2.5) ale nie udało mi się uzyskać efektów choćby w połowie tak dobrych jak w v-ray i odpuściłem.

W tej chwili największym problemem jest dla mnie dodawanie otoczenia, co w vray za pomocą proxy zrobionych z evermotion oraz multiscattera nie było problemem.

Chyba że Twinmotion/Lumion, czytałem drugi wątek:
viewtopic.php?f=10&t=5905&http://www.archiforum.pl/phpBB3/download/file.php?id=1609&mode=viewstart=45
ale z tego co googlałem to statyczne rendery na poziomie v-ray nie są tutaj jeszcze osiągalne.

pozdrawiam
J.
DELL 7500 Win 7x64 / 2x Intel Xenon X5675 3.07 GHz, 48 GB RAM, Nvidia Quadro 5000
ARCHICAD 22 INT/POL

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Galeria ARCHICAD+Maxwell Render [Rafał]

Postautor: Tikos » wt, 13-11-2018 16:52

  • 0
Porównywalnie do v-ray to chyba jedynie możesz próbować z wbudowanego CineRendera wycisnąć, choć i tak nie do końca zapewne się to uda.
Faktycznie, Lumion, TM nie dają jeszcze takich możliwości, ale są już dosyć przyzwoite do prezentacji - nie wiem, jakiego poziomu oczekujesz...

Niedawno zafascynował mnie Enscape (ostatnio dodali roślinność i ludzi, których można dodawać w AC coś jak na zasadzie "proxy") ale z braku czasu chwilowo nie drążę go głębiej.

Ps. nie powielaj wielokrotnie tego samego pytania w różnych wątkach, bo się Admin wkurzy ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Debiutant
Awatar użytkownika
Posty: 9
Rejestracja: wt, 13-11-2018 11:45
Lokalizacja: Wrocław
Reputacja: 0

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: drJanek » śr, 14-11-2018 11:48

  • 0
Dzięki za odpowiedź. Testowałem Cinerendera i raczej nie będę w niego uderzał, za słabe efekty i za dużo czasu na to trzeba poświęcić, to jest krok w bok i nieco w tył.
Wiadomo z braku laku...na bezrybiu i rak ryba. Stąd mój kierunek w stronę Maxwella.

Czytałem teraz o Lumionie to i owo, bardzo dużo ciekawych informacji znalazłem tutaj na forum, od użytkownika (VostokDesign) i powiem szczerze, że Lumion wygląda na dobry kierunek.
Reklamówki wyglądają zabójczo ale potrzebowałem jakiegoś dowodu od zwykłych ludzi że to coś podobnego da się osiągnąć i nie rozwalić budżetu i harmonogramu.

Niestety cena jest spora także to zależy od tematów w biurze. Trzeba program przetestować i podjąć decyzję.

Lumiona testowałem kilka lat temu (z 5?) kiedy raczkował i słabiutko to wyglądało (raczej jako oferta dla wzornictwa przemysłowego).

W warunkach polowych liczy się czas szykowania sceny i to co można z niej wycisnąć, a Lumion daje jeszcze sporo dodatkowych ujęć plus animację i olbrzymią bazę obiektów.
DELL 7500 Win 7x64 / 2x Intel Xenon X5675 3.07 GHz, 48 GB RAM, Nvidia Quadro 5000
ARCHICAD 22 INT/POL

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: Tikos » śr, 14-11-2018 12:47

  • 0
Lumion jest stosunkowo drogi dla małego biura projektowego. Jak się robi duże projekty z dużym budżetem, to można inwestować, przy małych... już średnio.
Lepiej cenowo wychodzi Twinmotion, ale jeszcze Abvent musi nad nim popracować i rozbudować bazę obiektów.
Najkorzystniej wychodzi subskrypcja Enscape, ale również trzeba poczekać, aż się program rozwinie. No i w Enscape w zasadzie nie ma jeszcze możliwości dodatkowej obróbki materiałów - dostajesz to, co ustawiłeś w AC, ale podobno ma się to zmienić.
Być może faktycznie Maxwell byłby rozwiązaniem, cenowo plasuje się pomiędzy TM a Enscape, ale to już Rafał musiałby się wypowiedzieć, czy warto ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: Rafał » pt, 16-11-2018 23:38

  • 0
Zestaw ARCHICAD + Maxwell działa dokładnie tak jak sobie wyobrażasz - ciężkie obiekty (np. roślinność, skanowani ludzie, samochody) można podpiąć jako proxy. Widać to w mojej galerii dość wyraźnie, na zrzutach z AC widać wstawione obiekty w uproszczonej formie, na renderze obiekty z evermotion, xfroga, vizpark.
Wszystko modeluje się i ustawia pod Maxwella w ARCHICAD-zie rendering obliczany jest w MR.
Ponieważ pojawiła się dziś długo oczekiwana alpha Corony do ARCHICAD-a na rynku pojawia się najważniejszy gracz :D :D :D

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: Tikos » sob, 17-11-2018 11:53

  • 0
Rafał pisze:Ponieważ pojawiła się dziś długo oczekiwana alpha Corony do ARCHICAD-a na rynku pojawia się najważniejszy gracz :D :D :D


Świetna informacja, trzeba będzie sprawdzić :)
Rafale, a może orientujesz się jaki kierunek w kwestii wizualizacji będzie obrany w przyszłości przez GS w AC? Dalej CineRender czy może coś innego planują?
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: Rafał » sob, 17-11-2018 12:06

  • 0
Cinerender chyba zostaje na lata. Raczej traktowałbym go jako dobrą alternatywę zastępującą silnik wewnętrzny niż super realistyczny renderer.
Na razie na przykład nie usłyszałem żadnych informacji od GS-u o silniku Prorender z C4D (liczy na GPU). Oczywiście jest on dopiero w fazie rozwoju ale widziałem już niezłe wizualki wyciągnięte z jego pomocą.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: Tikos » sob, 17-11-2018 13:02

  • 0
Żeby nie było, CR nie jest zły, ale liczyłem, że może dadzą coś więcej w niedalekiej przyszłości ;)
Widzę, ze rynek mocno się rozwija i alternatyw jest coraz więcej.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Debiutant
Awatar użytkownika
Posty: 9
Rejestracja: wt, 13-11-2018 11:45
Lokalizacja: Wrocław
Reputacja: 0

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: drJanek » wt, 20-11-2018 13:20

  • 0
Dzięki za odpowiedź. Dla mnie kluczowe jest ustawianie sceny, szczególnie roślinność i otoczenie zajmuje dość dużo czasu a nie to jest najważniejsze. Przecież budynek zazwyczaj jest kluczowy :). Jednak otoczenie tworzy tło i wrażenie. Także dotychczas budowałem to w 3ds maxie bo w programach bim (revit, ARCHICAD) obiekty dodatkowe nie nadają sie do wizualizacji.
Co do Corony, to to samo pytanie, co z proxy, wstawiania / podmiana obiektów hi-poly. Jak to będzie rozwiązanie. Plugin na razie nie robi wrażenia :)... ale to alpha.

Mamy jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji. Na tą chwilę z tego co widzę dobrze działa ArchicAD-Maxwell ale przyglądam się Lumionowi i powiem szczerze, że jest duża oszczędność czasu a otoczenie tworzy się szybko i intuicyjnie.
Ponieważ nie mamy działu wizualizacji, raczej działamy na zasadzie człowiek orkiestra, czas i wrażeniowośc uzyskana w miarę niskim nakładem jest sporym atutem. Wchodzenie w Maxwella mnie trochę stopuje bo jakieś 3 lata temu próbowałem w ciągu miesiąca uzyskać choć prawie taki efekt jaki byłem w stanie w v-rayu i po dwóch poległem z nędznym efektem :).
DELL 7500 Win 7x64 / 2x Intel Xenon X5675 3.07 GHz, 48 GB RAM, Nvidia Quadro 5000
ARCHICAD 22 INT/POL

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: Rafał » wt, 20-11-2018 13:31

  • 0
Zacznij od Twinmotion potem popatrz na Lumiona. Corona proponuje rozwiązanie podobnego typu co Maxwell i Octane - czyli wszystko ustawiasz w ARCHICAD-zie i renderujesz w danym silniku. Maxwell jest z nich najbardziej dopracowany, ale Corona jest najłatwiejsza i najszybsza.
Należy również obserwować jak radzą sobie firmy które piszą software, wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie. I w tej kategorii Otoy nie przejawia większego zainteresowania ARCHICAD-em, Nextlimit wyraźnie dostał zadyszki i nie ma chyba koncepcji jak z tego wybrnąć, Maxon (Cinerender) to pewna firma
i stabilnie rozwija swój produkt. Najciekawszy w zestawie jest Render Legion, mają super produkt, wielkie plany na przyszłość i niespotykany system dystrybucji - praktycznie rozdają swoją pracę za darmo. Od lat. Dopiero jak kupił ich Chaos (Vray) zaczynam wierzyć, że mają kasę na rozwój.
W tym zestawie aplikacji do renderingu warto wspomnieć Enscape ale wydaje mi się, że mają bardzo małe szanse zaistnieć na tym rynku.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: Tikos » wt, 20-11-2018 20:29

  • 0
Faktem jest, że wizualki architektury prezentowane na stronie Corony są genialne :!:
Niestety, z tego co widzę, to większa część dostawców silników do renderowania traktuje AC dosyć po macoszemu (delikatnie mówiąc)
Prawdopodobnie wynika to z faktu, że u konkurencji mają znacznie większą rzeszę użytkowników opłacających licencje i skupienie na nich się kalkuluje, a użytkowników AC traktują jako dodatek.
Przeciętny architekt freelancer pracujący na AC strzeli wizualkę w Cinerenderze i to klientowi przeważnie wystarczy. Duże biuro zleci taką pracę fachowcom zajmującym się tylko renderowaniem, a ci pracują już od dawna na czymś innym.

Twinmotion i Lumion w moim wypadku raczej odpadają ze względu na koszty - za mało robię wizualizacji i nigdy mi się nie zwrócą, byłaby to dla mnie ekstrawagancja :(

Osobiście kibicuję gościom z Enscape, bo sposób pracy mi odpowiada, choć też użytkowników AC nieco olewają (widać żale wylewane na ich forum), skupiają się raczej na Revitcie i Sketchupie.
Jeśli zgodnie z obietnicami podciągną parę rzeczy dla AC to może się nawet skuszę na subskrypcję... no chyba że jednak Corona... ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 150
Rejestracja: wt, 16-09-2008 16:19
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 6

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: ADM » śr, 21-11-2018 13:24

  • 0
A co z Artlantis Render/Studio?
Czy kupno tego programu ma jeszcze sens przy wbudowanym w AC Cinerender? Kiedyś AC + ART był oczywistym wyborem…
Cena to ok. 1/3 (Render) do ok. 2/3 (Studio) ceny Twinmotion.
 MacBook Pro (Retina, 15-calowy, połowa 2015 r.) + Dell U2713HM
 OS X El Capitan 10.11.6
ARCHICAD SE

Weteran forum
Posty: 546
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: dziki » śr, 21-11-2018 13:40

  • 0
Toczą się równolegle dwa wątki - niniejszy i ten:
viewtopic.php?f=10&t=5905&start=45

oba w sumie dotyczą tego samego - jaki jest "najlepszy" program czy silnik do renderów dla użytkowników AC.
W sumie nie jestem na bieżąco, wizki robię rzadko a dla "lepszego" klienta - zlecam, ale nie mogę nie zadać pytania: z jakiego powodu nikt w ogóle nie bierze pod uwagę Artlantisa (Render/ Studio)? Przez lata była to podstawowa opcja dla AC (jeśli ktoś nie chciał z wielu powodów Maxa czy Cinemy)
Piszecie o Twinmotion - też Abventu przecież a o Artlantisie cisza. Czy jakość renderów z tego ostatniego w porównaniu z omawianymi programami jest, faktycznie, tak słaba?

I przy okazji - jeszcze jedno pytanie, niegodne nowego wątku - jak wyeksportować scenę z AC21/22 do Artlantisa 5?
Upiorna zabawa - eksport AC22->AC21-AC20 - ostatni jaki zapisywał pliki w formacie Artlantisa 5 nie odpowiada mi. Czy jest może jakiś plug-in umożliwiający bezpośredni eksport z najnowszych wersji AC do ART5? Upgradu do ART7 nie planowałem.

pozdrawiam
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: Tikos » śr, 21-11-2018 13:51

  • 0
Z tego co widzę, to wizualizacje będą raczej zmierzały do renderingu w czasie rzeczywistym.
Rafał swego czasu nawet pisał, że Abvent skupia się aktualnie głównie na TM.
Oczywiście pozostaną programy "obliczające" wizki ze względu na znacznie wyższą jakość... do czasu aż te pierwsze nie dogonią drugich.
Już teraz jakość dla potrzeb przeciętnego projektu jest wystarczająca.
No ale tylko tak sobie sądzę ;)
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Weteran forum
Posty: 546
Rejestracja: pt, 04-08-2006 11:55
Lokalizacja: Poznań
Reputacja: 0

Re: Rendering w ARCHICAD + Maxwell Studio (roślinność)

Postautor: dziki » śr, 21-11-2018 13:56

  • 0
Tikos pisze:Z tego co widzę, to wizualizacje będą raczej zmierzały do renderingu w czasie rzeczywistym.
Rafał swego czasu nawet pisał, że Abvent skupia się aktualnie głównie na TM.

Tikos - a czym różnią się te dwa podejścia - serio, nie znam się. Wyczuwam, że TM czy Lumion nie liczy obrazka tylko generuje go na bieżąco jakoś - w locie? I stąd te programy mają takie kosmiczne wymagania sprzętowe?
AC21PL-Win10-i7-24GB RAM - ASUS GeForce GTX 1060

Następna

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'