Przezroczystość sceny w Artlantisie 6,5

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bywalec
Posty: 17
Rejestracja: czw, 13-04-2017 13:54
Reputacja: 0

Przezroczystość sceny w Artlantisie 6,5

Postautor: Łuki » sob, 25-08-2018 15:43

  • 0
Cześć. Ustawiam scenę (budynek) na tle zdjęcia działki za pomocą narzędzia Insertion - wstawianie. Perspektywa się zgadza, linie zbiegu ok, wygląda realistycznie. Teraz pytanie: jak zrobić aby ten budynek (cała scena) był lekko przezroczysty na tle zdjęcia. Męczę się już 2 godz. i nie mogę znaleźć rozwiązania, proszę o pomoc. Pozdrawiam

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3662
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: Przezroczystość sceny w Artlantisie 6,5

Postautor: Koala » ndz, 26-08-2018 06:44

  • 0
Zapisz do formatu PSD (z warstwami) i po prostu załatwisz to w postprodukcji jakimś photoshopopodobnym softem.
Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bywalec
Posty: 17
Rejestracja: czw, 13-04-2017 13:54
Reputacja: 0

Re: Przezroczystość sceny w Artlantisie 6,5

Postautor: Łuki » pn, 27-08-2018 17:56

  • 0
Hej. Faktycznie, chyba nie da się tego zrobić bezpośrednio w Artlantisie. Tak jak napisałeś wystarczy po zapisie do PSD w Gimpie zmienić krycie (przezroczystość warstwy) i jest ok. Dzięki :)!

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3662
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: Przezroczystość sceny w Artlantisie 6,5

Postautor: Koala » pn, 27-08-2018 18:19

  • 0
Myślenie że "wszystko" robimy w sofcie renderującym należy schować do kieszeni...praktycznie zawsze jest jakaś postprodukcja.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'