Rendering w ARCHICAD 21

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » czw, 15-02-2018 13:04

  • 0
W sumie ten Maxwell daje radę, zaraz przetestuję demo.
Choć nie wiem, czy ceny prawie 3k nie wolałbym dorzucić do Twinmotion ;)

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » czw, 15-02-2018 16:06

  • 0
Chwilę się pobawiłem tym Maxwellem... i szczerze nie za bardzo widzę jakąś przepaść w stosunku do CineRendera.
Szybszy raczej nie jest, a jakość wizualizacji podobna.
Fajny ma moduł wyciągania parametrów po materiale oraz wartości ustawień sceny i kamery.
Materiały też prościej rozwiązane, choć chyba zbyt prosto (nie byłem w stanie wyciągnąć np. "porowatości").
No i gubi część materiałów przy przejściu do modułu renderującego.
Irytujący jest export modelu przy każdej ponownej wizualizacji.
Nie potrafiłem się też pozbyć "szumu" na wizkach.
To tak na szybko, nie wgłębiałem się, być może niektóre z powyższych są ograniczeniami wersji demo, a niektóre mojej ignorancji w kwestii Maxwellla ;)

Myślę, że fajna wizualizacja jest jednak kompilacją czasu poświęconego na jej wykonanie (doświadczenie go zapewne skraca), ilości detali wbitych w model, no i mimo wszystko talentu w postrzeganiu świata.
Kiedyś się bawiłem Lumionem i Twinmotion - bardzo szybko dało się fajny efekt osiągnąć, jednak finał i tak pozostawiał pewien niedosyt.
Aktualnie programy i pluginy z grubsza potrafią dać podobne efekty (pomijając jakieś niszowe), niektóre może prościej, niektóre trzeba dłużej pomęczyć, ale za bardzo od siebie już nie odstają.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Rafał » czw, 15-02-2018 16:51

  • 0
Załączniki
AN_20180214_03.png
AN_20180214_02.png


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » czw, 15-02-2018 17:05

  • 0

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Rafał » czw, 15-02-2018 17:52

  • 0
Dodałbym tylko, że na tym rynku (wizualizacji) w przeciwieństwie do naszego (architektonicznego) przepływ użytkowników z jednego softu do innego jest chyba gigantyczny. Patrz przykład Corona Render, który potrafił w kilka lat od zera urwać ~30% rynku, inny przypadek to Twinmotion, który trafia w niszę zagospodarowaną dotychczas przez jeden soft.
Odnosząc to do pierwszego posta - tyle co w ARCHICAD-zie pojawił się najnowszy moduł z Cinemy 4D a zmiany w kolejnej R19 są dość fundamentalne jeśli chodzi o wizualizacje (GPU), GS też planuje sporo zmian w przyszłych wersjach.


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » czw, 15-02-2018 18:11

  • 0
Ech tam, "nie ma przepływu" - sam przepłynąłem. Ale w sumie chyba masz rację, bo dopiero raz ;)

Według mnie GS implementując silnik powinien go na tyle uprościć, żeby przeciętny architekt mógł prosto zrobić nienaganną wizualizację kilkoma kliknięciami.
Teoretycznie są ustawienia proste i szczegółowe, jednak i tak trzeba grzebać głębiej.

O kwestii skomplikowania tworzenia własnych materiałów już nie wspomnę.

Ps. Maxwell na GPU wcale u mnie nie przyspieszył i dodatkowo jakoś dziwnie mu to wyszło.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Rafał » czw, 15-02-2018 21:46

  • 0


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » pt, 16-02-2018 11:00

  • 0
Trochę się pobawiłem tym Maxwellem, ma kilka fajnych bajerów, ale nie jestem w stanie zmusić sprzętu do renderingu na GPU - system wyświetla "dostęp aplikacji do sprzętu graficznego został zablokowany".
Najnowsze sterowniki, karta obsługiwana (GTX 1060 jest na stronie Maxwella wypisana) - masz może pomysł, jak to obejść?
Z kolei na CPU jakoś szału nie robi, choć na Twoich wizualizacjach widać jego potencjał.
U mnie w 10min osiągnął dużo gorszy efekt niż CineRender w 3min.
No i ten szum na efekcie finalnym jest dosyć irytujący, a włączenie Denoiser`a wydłuża przewidywany czas ponad 10x

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3788
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 38

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Koala » pn, 19-02-2018 13:52

  • 0
Może próbowałeś włączyć mulilight.... a to nie działa na GPU?

Pozdr,
Koala

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » pn, 19-02-2018 15:13

  • 0
No niestety, z "Multilight: Disabled" ten sam komunikat :(

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Rafał » pn, 19-02-2018 16:06

  • 0
Daj spokój z tym GPU :-) ja puściłem tak ze dwa rendery na próbę. Jest kilka ważnych ficzerów które na tym silniku nie zadziałają i trzeba jeszcze trochę poczekać aż dokończą robotę.
Większe przyspieszenie dostaniesz używając denoisera, potrafi skrócić czas np z godziny do kilkunastu minut.


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » pn, 19-02-2018 16:17

  • 0

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Rafał » pn, 19-02-2018 17:54

  • 0


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » pn, 19-02-2018 19:35

  • 0
Przy włączonym "at end" liczy scenę 31min (choć pokazywał pierwotnie ponad 1h), bez liczy około 10min.
Co ciekawe, wykłada się przy próbie zapisu obrazu, ale tylko o obliczeniach z denoiserem.
Ok, już nie męczę z tym Maxwellem, popracuję nad jakością CineRendera ;)

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 457
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: bartekzachar » czw, 22-02-2018 11:06

  • 0
No to ja też coś dam.

Wizki praktycznie w całości w AC - delikatna postprodukcja w PS - kontrast, jasność, nasycenie, ostrość, jeden ludzik i ptaszki.
W nocnej tylko delikatne kontrasty i nasycenia. Oczywiście można było by to zrobić jeszcze lepiej ale efekt oceniam na ogólnie dobry.
Załączniki
Kamera 4 - nocna render 4K (100 pr) (Large).jpg
Kamera 7 - dzień (Large).jpg
Pozdrawiam

BAZA

PoprzedniaNastępna

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

Reputation System ©'