Rendering w ARCHICAD 21

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 3

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Wojtek Gawinowski » pn, 12-03-2018 13:06

  • 0
Synchronizacja jest mało użyteczna jak dla mnie, chyba, że ktoś będzie na dwóch monitorach pracował. Wszystko to o czym piszesz dzieje się już wewnątrz Lumiona. Plugin jest bardzo dobry, bo zapisuje bez błędów, szybko i aktywnie, czyli pozwala na nadpisywanie bez straty edycji w Lumionie. Można podmieniać drzewa, meble, obiekty. Generalnie po prostu działa.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Rafał » pn, 12-03-2018 22:28

  • 0


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » pn, 12-03-2018 22:37

  • 0
Bawiłem się chwilę Lumionem (wcześniejszą wersją) na GTX 1060 i było spoko :)
Ale nie przeczę, że im większy wypas tym przyjemniejsza praca.

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 3

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Wojtek Gawinowski » wt, 13-03-2018 00:06

  • 0
Do renderowania statycznych ujęć spokojnie 1060 wystarczy. W końcu zamiast 2 min poczekasz 6 i nawet się nie zauważy. Mocny koń potrzebny do animacji, gdzie liczy się tych klatek średnio 9000 na ok 4 min video.

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3074
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Rafał » wt, 13-03-2018 00:27

  • 0


Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » wt, 13-03-2018 00:50

  • 0

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 3

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Wojtek Gawinowski » wt, 13-03-2018 10:39

  • 0
Jakość i czas renderu zależne są od ilości efektów jak to się nazywa w Lumionie. Jak ich damy sporo to czasy są wyższe. Ilość roślin i elementów otoczenia też ma znaczenie, miałem ostatnio w scenie ok 2000 drzew, krzewów i traw, bo łatwo je dodać i człowiek czasami nie panuje i nawet nie wie kiedy się tego tyle nazbiera ;) Zresztą wklejam poniżej ujęcie to sami zobaczycie, że niby nie ma sporo, a jednak jak się sprawdzi licznik to oczy się otwierają. Jeżeli chodzi o animację to sam program już znacząco optymalizuje klatki, ale czasem trzeba przycinać jakość samemu. Lumion używa innego silnika do renderów statycznych a innego do animacji (pewnie są to tylko inne ustawienia, ale nie ma do nich dostępu). W realu jak coś renderujemy statycznie 1min to ta sama klatka w animacji renderuje się znacznie krócej. Ja celuję zawsze tak żeby uzyskać 3-5 klatek na minutę renderu, wtedy mam pewność, że 40 - 50h wystarczy na video ok 4 -5 min (klatki się renderują zmiennie, bo wiadomo są prostsze ujęcia i bardziej skomplikowane).
Załączniki
WinterShelter.jpg

Debiutant
Posty: 6
Rejestracja: śr, 27-09-2017 15:01
Reputacja: 0

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: fasterWA » pt, 30-03-2018 01:50

  • 0
Witam,
Generalnie jak każdemu architektowi zależy mi na tym żeby mieć jak najmniej dodatkowej pracy i najmniej dodatkowych programów, dlatego też cieszyłem się jak wszedł silnik cinemy do archicada - spełnienie marzeń wszystko w jednym programie, jednak po pewnym czasie stwierdzam, że nie jest tak prosto i fajnie, życie, rozwój programów i konkurencja zmusza do szybszego i bardziej efektownego tworzenia wizualizacji, dlatego pewnie nie tylko ja, a każdy szuka czegoś lepszego,a przede wszystkim prostszego co zaoszczędzi nasz czas, a nie będzie wymagało posiadania zaawansowanego sprzętu czy wiedzy graficznej, bo przecież mamy projektować, a nie spędzać cały tydzień na renderowaniu.
Co prawda czytając ten temat już wiele się dowiedziałem, jednak dalej mam mętlik w głowie odnośnie tego co wybrać.
Generalnie do tej pory myślałem, że jedynym takim rozszerzeniem do AC jest artlantis 6.5 , teraz wiem że jest jeszcze Twinmotion 2018 i Lumion.
Otóż chciałbym was prosić o to, żeby może zrobić jakieś zestawienie tych wszystkich programów i konkretne wypisanie plusów i minusów, co one potrafią a co nie, które lepiej współpracują z archicadem, żeby taki amator jak ja ,który chce dobrze wydać nie małe pieniądze, zrozumiał czym te programy tak naprawdę się różnią i w końcu podjął w miarę dobrą decyzje.
Wiem, że te programy przede wszystkim różnią się ceną i patrząc na ten parametr to kolejność wypada tak: artlantis 4000 zł ,twinmotion 7000 i na końcu Lumion ok 12000 i teraz tak:

czy Artlantis ma takie same możłiwości jak Twinmotion czy Lumion?
czy faktycznie stosunek jakości do ceny jest taki, że najlepszy jest Lumion? który kosztuje 2x tyle co twinmotion i 3x tyle co artlantis?
czy możliwości tych programów są proporcjonalne do ich ceny?
czy warto inwestować w te programy czy lepiej zostać przy cinemarenderze i próbować go jakoś opanować?
jak one się mają do pracy w BIM - czy nie kolidują ?
czy objekty/materiały z bim object eksportują się do tych programów?
czy po aktualizacji archicada do nowszej wersji trzeba też kupić uaktualnienie Artlantis, Twinmotion albo Lumion?

tak więc może dla przykładu zacznę porównanie:

ARTLANTIS:
+ duża ilość obiektów do pobrania
+ duża ilość polskich toutoriali lub szkoleń
- ?

TWINMOTION:
+ synchronizacja z archicadem
- ?

LUMION:
+ ?
- duże wymagania sprzętowe

jeśli są jakieś inne lepsze programy to również proszę dopisać
z góry dziękuje za pomoc :)

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » pt, 30-03-2018 10:18

  • 0
Obawiam się, że trudno będzie stworzyć obiektywne zestawienie, bo każdy ocenia subiektywnie.
Coś, co dla jednej osoby jest minusem dla drugiej może być plusem.
Przykładowo dla CineRender:
+ duża możliwość ingerencji w tworzenie własnych materiałów
- duże skomplikowanie tworzenia własnych materiałów

Dodatkowo ktoś by musiał znać te wszystkie programy od podszewki, ale może ktoś się znajdzie ;)

Niewątpliwym + dla TM i Lumion jest metoda tworzenia wizualizacji na kształt WYSIWYG (what you see is what you get), oraz prostota obsługi i nauki - po prostu siadasz i robisz przyzwoitą wizualkę.

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 41
Rejestracja: pn, 12-03-2018 09:42
Reputacja: 3

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Wojtek Gawinowski » pt, 30-03-2018 11:32

  • 1
Cześć, nie ograniczaj się tylko do tych programów. Jest jeszcze wiele innych bardzo dobrych narzędzi, np Sketchup + Vray, Cinema 4D + Corona ... etc. Każdy z tych pakietów możesz pozyskać na ograniczony czas i samemu przetestować jak się w nich pracuję. Nie do końca słuchaj reklam Lumiona i Twina, bo o ile to bardzo fajne nowoczesne narzędzia to same za ciebie nie zrobią wizualizacji. Bardzo duża wiedza z zakresu kompozycji, oświetlenia, kadrowania jest uniwersalna i będziesz musiał się jej niezależnie nauczyć, żeby zrobić w każdym z tych pakietów dobre wizualizacjie. My kupiliśmy Lumiona i mogę ci napisać mniej więcej:

+ Dobra współpraca z Archicadem, brak problemów przy imporcie, materiałach etc.
+ Duża szybkość renderu na karcie graficznej, pozwala to nie tylko na statyczne ujęcia, ale też na animacje co w innych pakietach (oprócz TM, UE4) jest praktycznie nie możliwe dla małej pracowni bez góry sprzętu
+ Dobre natywne biblioteki które pozwalają szybko składać sceny
+ Bardzo dobra współpraca z modelami mebli, BIM itp Raz zaimportowany i oteksturowany model wczytuje się do biblioteki i jest do wykorzystania w innych scenach
+ Dużo narzędzi specjalnie przygotowanych dla architektów ułatwiających prezentację projektów
+ Łatwy do nauki podstaw, ale uwaga trudny do opanowania na poziomie eksperckim, nie brać na poważnie reklamy, że raz dwa super wizualka ;)
+ Najlepsze w branży wsparcie deweloperskie. Z każdym problemem nie zostaniesz sam, zawsze ci pomogą i nigdy nie oleją. Możesz nawet wysyłać do nich swoje sceny i prosić, o rozwiązanie jakiegoś problemu. Pomoc jest w zasadzie na bieżąco 7 dni w tygodniu. To jest bardzo ważne.

- Wymaga specyficznego sprzętu, działa na silniku do gier więc jak masz stacje typowo pod CAD (Xeon, Quadro) to będzie słabo chodzić. Tu trzeba komputera jak do gier i znowu deweloperzy chętnie pomagają złożyć każdą maszynę zależnie od budżetu tak aby ci soft działał
- Ma ograniczenia w jakości i trzeba się nauczyć z tym pracować. Wiele prostych rzeczy w Vrayu wymaga sporo inwencji w Lumionie, za to możesz bardzo szybko testować różne ustawienia i poprawiać.
- Cena wersji PRO - wersja standard ma za dużo ograniczeń
- brak render node, ale deweloperzy już nad tym pracują

ufff

Bardzo częsty gość
Posty: 334
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 10

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: Tikos » śr, 10-10-2018 13:08

  • 0
Zwróćcie jeszcze uwagę na ciekawy i banalnie prosty program do wizualizacji: https://enscape3d.com/
Działa na w zasadzie jak plug-in do AC, coś na kształt Lumiona lub TM (wizualizacje w czasie rzeczywistym).
Oczywiście, nie posiada tak rozbudowanych możliwości jak powyższe, ale za to jest pełna integracja z AC i dosyć fajnie się na tym pracuje.
Sprawdźcie sobie jako ciekawostkę - jest wersja Trial.

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 20
Rejestracja: wt, 13-11-2018 11:45
Lokalizacja: Wrocław
Reputacja: 0

Re: Rendering w ARCHICAD 21

Postautor: drJanek » wt, 13-11-2018 15:03

  • 0
Cześć,

Dzięki za podzielenie się doświadczeniem, jak pisałem w innym poście jesteśmy na etapie poszukiwania silnika do ARCHICAD.
Mam doświadczenie w combo revit -> 3ds max -> v-ray.

Czy mógłbyś podzielić się jakimiś renderami z lumiona ale statycznymi ? Szukałem jakiś przykładów z biur, nie z reklamówek i nie udało się.
Wiem że to nie będzie poziom v-raya ale może choć zbliżony. Jest opcja wyrzucania kanałów z renderu (postprodukcja w programie graficznym)?

pozdr
J.

Poprzednia

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'