Render ARCHICAD MAXON (wew.silnik)/inna wtyczka

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Gość
Posty: 1
Rejestracja: wt, 23-01-2018 14:40
Reputacja: 0

Render ARCHICAD MAXON (wew.silnik)/inna wtyczka

Postautor: martamarta » wt, 23-01-2018 14:55

  • 0
Cześć,
zazwyczaj wszystkie projekty renderowałam w artlantisie ale ostatnio w poszukiwaniu "nowego",bardziej zbliżonego jakościowo do efektów z 3dsmaxa+corony/vray trafiłam po latach na silnik maxona w archicadzie 21. Światła na podglądzie wydają się bardziej realistyczne niż w artlantisie jest tylko jedno ale. Przy ustawieniu jakości na maxa (no bo skoro jest to czemu by nie :D) i obrazku 800x600 render na najnowszym iMACU robi się 18h... Na renderze jest kanapa + lampa + sciany tynk (dla testu). To tak zawsze długo trwa? przyzwyczaiłam się do szybkości artlantisa...

Przy okazji zapytam czy światla w archicadzie trzeba jakoś włączać poza kliknięciem w lampie na obrazek zapalonej żarowki i w ustawieniach renderingu przesunąć suwak na włączone? W jednym pliku działało i padało piękne nastrojowe światło. W drugim ciągle na podlgądzie jest czarny ekran mimo dodania lampy punktowej i jeszcze oświetlenia ogólnego. Jeśli wyjeżdzam kamerą ze środka budynku to "Zewnętrze" się pokazuje.

podobno istnieje też plugin do archicada maxwell render. Chciałam go przetestować, teoretycznie demo jest do ściągnięcia na stronie next limit ale ściąga się multilight który po zainstalowaniu jest aplikacja oddzielną która otwiera tylko pliki maxwella. Skąd można dorwać wtyczkę do archicada 19 lub 21?

Wielkie dzięki za pomoc!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 270
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Render ARCHICAD MAXON (wew.silnik)/inna wtyczka

Postautor: Pietruh » śr, 24-01-2018 12:31

  • 0
Cinerender maxon - Niestety - ustawienia światła/renderingu/materiałów - te standardowo ustawione są do bani - renderują się strasznie długo
dlatego znaczna część próbujących się zniechęca.

Dlaczego warto: bo efekkty są niezłe - viewtopic.php?f=18&t=5855, czasy zupełnie spoko (patrz w rogach renderów), szybkość pracy jak już ustawisz swój wzorzec wymiata (wszystko ustawiasz raz i to tylko w pierwszych powiedzmy 3 projektach) no i masz go już, nic nie trzeba kupować, w jednym pliku itd.

Światła - te z lampki niestety straasznie mulą. juz lepiej robic materiał na płaszczyźnie typu GI area light - o niebo szybszy - testy i scenkę ćwiczebną masz tutaj
viewtopic.php?f=10&t=5740

Polecam cinerendera - wymaga trochę nakładu pracy na start, ale wbrew pozorom daje radę. Nie można niestety spróbować z ustawieniami standardowymi. Weż moje ze scenki spróbuj,wtedy się przekonasz.

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'