Animacje ARCHICAD/Cinerender
• Strona 1 z 1
- ARGAS
- Częsty gość
-
- Reputacja: 0
Animacje ARCHICAD/Cinerender
- 0
Cześć wszystkim!
Czy istnieje jakiś łatwy i przyjemny (
) sposób, aby zrobić szybka animację z wykorzystaniem Cinerender - mam na myśli przepis na fajne ustawienia, lub jakiś drogowskaz moi drodzy
Pzdr,
Karol
Czy istnieje jakiś łatwy i przyjemny (

Pzdr,
Karol
AC 20 POL | Dell Precision M6800 4900HQ 32GB Quadro K3100M | Win10 Pro
Skaning laserowy & BIM | www.argasprojekt.pl
- Pietruh
- Bardzo częsty gość
-
- Reputacja: 20
Re: Animacje ARCHICAD/Cinerender
- 1
Jak już rozkminisz to się podziel proszę ... ( taka tylko rada, być może już wiesz, przy animacji musisz zwrócić uwagę na rodzaj GI ze względu na migotanie plam w cieniach, jest ktrochę tutoriali w sieci ogólnie na temat metod, najprościej byłoby wogóle bez GI, poszukaj jest w sieci tutorial takiego gościa co robi w cinemie bez GI reklamy chyba audi albo mercedesa, jeżeli jednak GI to na niskich ustawieniach qmc + ładny mocny blur )
Powodzenia
Powodzenia
- ARGAS
- Częsty gość
-
- Reputacja: 0
- 0
Pietruh pisze:Jak już rozkminisz to się podziel proszę ... ( taka tylko rada, być może już wiesz, przy animacji musisz zwrócić uwagę na rodzaj GI ze względu na migotanie plam w cieniach, jest ktrochę tutoriali w sieci ogólnie na temat metod, najprościej byłoby wogóle bez GI, poszukaj jest w sieci tutorial takiego gościa co robi w cinemie bez GI reklamy chyba audi albo mercedesa, jeżeli jednak GI to na niskich ustawieniach qmc + ładny mocny blur )
Powodzenia
Będę badał.
Pietruh a ten Cinerender w Archi jest pełny, czy okrojony względem Cinemy R18?
Karol
AC 20 POL | Dell Precision M6800 4900HQ 32GB Quadro K3100M | Win10 Pro
- Koala
- Autochton
(nie chce się wyprowadzić) - Posty: 3676
- Reputacja: 31
- 0
Brak multipass.
reszta raczej nieokrojona.
Pozdr,
Koala
PS za rogiem Cinema 19 z rendererem fizycznym na kartach grafiki (Nvidia/AMD na cepecie i AMD na maku)
reszta raczej nieokrojona.
Pozdr,
Koala
PS za rogiem Cinema 19 z rendererem fizycznym na kartach grafiki (Nvidia/AMD na cepecie i AMD na maku)
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE
- Pietruh
- Bardzo częsty gość
-
- Reputacja: 20
- 0
Niestety nie jest tak jak koala pisze - jest okrojony, zarówno pod względem ustawień renderingu jak i materiałów- od ewidentnych braków np multipass czy distributed rendering w 20 brakowało kilku procedur GI (w 21 jeszcze nie sprawdzałem dogłębnie czy są wszystkie z wszystkimi opcjami) przez braki na zasadzie dostępu do parametrów - nie dokumentowałem tego ale zdarzyło mi się kilka razy nie znaleźć opcji - kończąc na ewidentnych ogólnych "utrudnieniach" jak brak możliwości selektywnego oświetlania czy rzucania cieni (wyobrażam sobie że to akurat mogło być trudne do wprowadzenia, ale utrudnia) - po moim zdaniem killer - czyli brak możliwości kopiowania ustawień materiałów zarówno pomiędzy kanałami jak i materiałami. Czyli w skrócie cinerender przypomina cinemę LT (+silnik fizyczny +wiadro utrudnień).
Co ciekawe należałoby takie różne braki wrzucać na wishlisty graphisoftu ponieważ wiem że pakiet "cinerender" (u innych) ma i multipass i to upierdliwe kopiowanie kanałów.
Jak już pisałem nie robiłem animacji, ale spodziewałbym się, jeszcze większej liczby takich dokuczliwych niuansów.
Co ciekawe należałoby takie różne braki wrzucać na wishlisty graphisoftu ponieważ wiem że pakiet "cinerender" (u innych) ma i multipass i to upierdliwe kopiowanie kanałów.
Jak już pisałem nie robiłem animacji, ale spodziewałbym się, jeszcze większej liczby takich dokuczliwych niuansów.
• Strona 1 z 1