Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Pietruh » wt, 04-07-2017 16:53

  • 2
Witam

Często trafiają do mnie pytania, jak dobrze oświetlić scenę, szczególnie we wnętrzu gdzie dobre oświetlenie jest kluczem.

Ja staram się oświetlenie budować od światła głównego i kolejno ustawiać światła mniej znaczące,
Podzielcie się proszę Waszymi sposobami i efektem, dla porównania scena i parametry renderingu powinny pozostać podobne

Zamieszczam scenkę Archicad20 i artlantis (w archicadzie ustawiłem rendering ( po swojemu :) ))

Nie wiem czy mogę wystawić obiekt renderowany więc podaję linka, obiekt darmowy
www.turbosquid.com/3d-models/3d-lwo-roy ... ard/811727
Załączniki
proste oswietlenie.pln
(10.24 MiB) Pobrany 156 razy

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Pietruh » wt, 04-07-2017 16:57

  • 0
Tak to u mnie wyglada :

najpierw światło główne - tutaj po prostu słońce
swiatlo glowne.PNG


Potem doświetlam płaszczyzną z materałem świacącym
dopelnienie area light.PNG


Następnie efekty - tutaj dla widocznośći mocno przesadzone
{attachment=2]swiatlo glowne.PNG[/attachment]
Załączniki
blyski.PNG

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Pietruh » wt, 04-07-2017 16:59

  • 0
Dostosowane światełka efektowe - tutaj uzywałem światła punktowego Archicada
blyski 2.PNG


No i efekt finalny - z materiałem
koniec.PNG

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Rafał » śr, 05-07-2017 21:29

  • 0
Przeliczyłem twoją scenkę na moim kompie i efekty wyszły trochę inne, poza artefaktami dostałem zupełnie inne nasycenie światłem. Mógłbyś wrzucić jakiś przeliczony rendering w oryginalnej wielkości?
Załączniki
R_proste_oswietlenie_MR_21 - Picture3.jpg
R_proste_oswietlenie_MR_21 - Picture1.jpg

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Tikos » czw, 06-07-2017 01:20

  • 0
Trochę dziwne, u mnie kropla w kroplę to samo.

BTW - u Was ten "motur" też tak zamula?
Załączniki
motur_tikos.jpg
motur_tikos.jpg (43.59 KiB) Przeglądany 3836 razy
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Rafał » czw, 06-07-2017 08:34

  • 0
Tikos pisze:Trochę dziwne, u mnie kropla w kroplę to samo.

BTW - u Was ten "motur" też tak zamula?

Też :-) Pomysł dobry ale ten model bardzo spowalnia.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Pietruh » czw, 06-07-2017 09:49

  • 0
Celowo ćwiczyłem model z rhino na surowo, można by go spóbowąć pooptymalizować

Swoją drogą rozmyte odbicia na skomplikowanej siatce - wcale się nie dziwię że mulą

Rafał - masz moje ustawienia renderingu ?

Tikos - z ciekawośći - jaki czas masz?

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Pietruh » czw, 06-07-2017 15:58

  • 0
wersja na dziś - mało dziś czasu było, ale niech będzie na szybko

miekko.PNG


świecące płaszczyzny z prawej jako światło główne
do tego dopełniające słabe słońce - cienie w ustawieniach środowiska na 60 % przezroczyste
i z prawej - dla odbicia w baku jeszcze jedna płaszczyzna - na szybko skopiowana z tych po prawej


edit: teraz zauważyłem że się setup świecenia w baku odbija więc wszystko jasne.

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Tikos » czw, 06-07-2017 17:28

  • 0
Pietruh pisze:Tikos - z ciekawośći - jaki czas masz?


1:23 z "szybkim podglądem" i 1:21 bez, rozdzielczość 800x600
No i chyba bez tego "turbobosta", choć jest włączony, ale nie wiem, czy AMD to obsługuje.
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Pietruh » czw, 06-07-2017 18:48

  • 0
w kwestii embree turboboost :

Embree is a collection of high-performance ray tracing kernels, developed at Intel. The target user of Embree are graphics application engineers that want to improve the performance of their application by leveraging the optimized ray tracing kernels of Embree. The kernels are optimized for photo-realistic rendering on the latest Intel® processors with support for SSE, AVX, AVX2, and AVX-512

szczerze to nie jestem do końca pewien skoro piszą że tylko optimized for intel.

Swoją drogą czas masz i tak lepszy, u mnie w tle były ze 3 bieżące projekty ale hmmm. Musiałbyś kiedyś zapuścić z i bez i się wyjasni.

Bardzo częsty gość
Posty: 255
Rejestracja: ndz, 10-04-2016 14:26
Reputacja: 6

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Tikos » czw, 06-07-2017 19:10

  • 0
Chyba jednak nie tylko Intel ;)

Fizycznie (wcześniejsza opcja) - 2:06
Embree (turbobost) - 1:19 (nierówno, wcześniej 1:21)
Embree: 1:47

Dosyć duże te różnice jak na tak krótki rendering :shock:
Win 10, AMD Ryzen 7 2700X, RAM 16GB, GTX 1060 6GB, SSD 128GB i inne szpargały...

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Rafał » pt, 07-07-2017 11:37

  • 0
AC 21 renderowane wg ustawień sceny Michała (przesunąłem tylko suwaki dla świateł:
Załączniki
2017-07-07_11-31-46.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Pietruh » pt, 07-07-2017 15:17

  • 0
Rozumiem ze jedziesz po bandzie ale materialy wlacz / biala makieta off ;)

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Rafał » pt, 07-07-2017 18:11

  • 0
U mnie wszystkie materiały są białe nie wiem czy pstryczek on/off ma wtedy znaczenie...

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 271
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Scenka ćwiczebna - oświetlenie

Postautor: Pietruh » pt, 07-07-2017 18:37

  • 0
Ano ma poniewaz kazdy material ma swoje ustawienia probkowania, biala makieta je zastepuje (chyba ze renderujesz silnikiem fizycznym wtedy silnik fizyczny narzuca globalne probkowanie materialom )

Następna

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'