ArtS - praca w tle ?

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1492
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

ArtS - praca w tle ?

Postautor: garry » pt, 03-03-2017 11:50

  • 0
Artlantis (lub jego Render Manager) podczas renderowania pochłania prawdopodobnie wszystkie zasoby mocy komputera a przez praca w tym samym czasie w innym programie (np archicadzie) staje się uciążliwa (archicadowi chwilami brakuje oddechu...).
Jak dotąd zachłanność Render Managera (i renderer.exe, któremu podaję listę renderów do wykonania na co najmniej kilka godzin), ograniczam ustawiając im priorytet niski w Menadżerze zadań Windows.
Nie jest to wygodne rozwiązanie ale przynajmniej bardzo skuteczne, i wszystkie inne programy można w miarę normalnie użytkować.
Owszem rendery mogą trwać dłużej ale kiedy inne programy przestają być użytkowane artlantis znów dostaje więcej mocy systemu.
Poza tym zmiana priorytetu ma charakter doraźny - trwa do końca sesji renderowania, przy następnym uruchomieniu RM znów trzeba wchodzić do Task Managera Systemowego itd

Zastanawiam się czy Artlantis ma jakąś funkcję (bo nie znajduję) ograniczenia jego zachłanności na zasoby systemu, coś w rodzaju "pracuj w tle" etc ? Przydałaby się taka opcja do długodystansowego renderowania listy widoków.
Dell Precision M6600 | i7-2820QM 2.3, RAM32GB | 17 1920x1080, Nvidia Quadro 5010m 4GB | SSD 500 + HDD 1TB | Win7 64/Prof + LG34"/2560x1080
ARCHICAD 20+, ArtLantis S 2+


:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: ArtS - praca w tle ?

Postautor: Rafał » pt, 03-03-2017 12:30

  • 0
W systemie można ustawić jedynie ile rdzeni maksymalnie może zabrać działający proces.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1492
Rejestracja: śr, 12-07-2006 17:24
Lokalizacja: z szeregu
Reputacja: 5

Re: ArtS - praca w tle ?

Postautor: garry » pt, 03-03-2017 16:13

  • 0
OK, zgoda można zadeklarować ilość rdzeni. Tylko przypuszczam (bo nie ma dostatecznej wiedzy aby o tym dyskutować), że opcja zadeklarowania liczby rdzeni "hamuje" Artlantisa jednoznacznie, czyli jest to rozwiązanie chyba mniej elastyczne aniżeli przypisanie Artlantisowi priorytetu dostępu do zasobów systemowych na niskim poziomie. Mam tu na myśli sytuacje, kiedy pracuje Render Manager (ustawiony na niski priorytet), i użytkownik na jakiś czas przestaje używać innych programów (odchodzi od komputera na symboliczne pół godziny czy dłużej). W takiej sytuacji wydaje mi się, że system pozwoli Artlantisowi na większe użycie zasobów i odbierze takie dostęp w chwili, kiedy użytkownik powróci do komputera i wznowi korzystanie z innych programów. Czy takie elastyczne reakcje systemu są możliwe kiedy ArtLantis będzie "ograniczany" zadeklarowaną liczbą rdzeni procesora - chyba nie.

OK, jakby ktoś potrzebował poprawić sobie sprawność działania systemu czyli mieć możliwość pracy w archicadzie (lub innych programach) i jednocześnie w tle prowadzić renderowanie Render Managerem 6.5 znalazłem symboliczny programik "Prio", który nie ma własnego interfejsu a jego aktywność w systemie sprawia, że na stałe zapamiętywane są priorytety ustawiane po prostu w Menadżerze zadań Windows.
Po uruchomieniu "...\Artlantis Studio 6.5\Client.exe" i "...\Artlantis Studio 6.5\Render Manager.exe" w Menadżerze zadań Windows w zakładce Procesy znaleźć "Renderer.exe" i "Render Manager.exe" a następnie zmienić im priorytet (ja ustawiłem na "niski"). Dopiero teraz można w oknie Render Manager uruchomić proces renderowania scen.
Od tej pory każde następne uruchomienie Client.exe i Render Manager.exe będzie odbywało się z ustalonym priorytetem (np niskim).
Dell Precision M6600 | i7-2820QM 2.3, RAM32GB | 17 1920x1080, Nvidia Quadro 5010m 4GB | SSD 500 + HDD 1TB | Win7 64/Prof + LG34"/2560x1080
ARCHICAD 20+, ArtLantis S 2+


:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: ArtS - praca w tle ?

Postautor: Rafał » pt, 03-03-2017 16:19

  • 0
Używając maxwell Rendera mam możliwość ustawienia Priority na Normal albo Top przy obliczeniach reneringu, przy Artlantisie niczego takiego nie widziałem nigdy co nie oznacza, że tego nie ma...

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'