Czarne okna

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Debiutant
Posty: 13
Rejestracja: pn, 09-11-2015 01:29
Reputacja: 0

Czarne okna

Postautor: Archrinny » ndz, 22-01-2017 00:02

  • 0
Dzień dobry

Poszukuję rozwiązania na efekt czarnych okien w renderingach. Już przejrzałam z 10 filmików i obejrzałam cały internet w poszukiwaniu odpowiedzi.
Jeśli pierwsze okno jeszcze jakoś wychodzi z odbiciem, to następne szklane przegrody są zawsze czarne

Próbowałam - zmieniać w szczegółowych ustawieniach z maksymalbych do minimalnych "Ray threshold" "Ray depth" "reflection depth" - nie pomaga
Próbowałam wymieniać szklane przegrody na "glass - simple" - wygląda brzydko


Dziękuję za odpowiedź
Załączniki
Capture.JPG
Capture.JPG (34.09 KiB) Przeglądany 1611 razy

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Czarne okna

Postautor: Rafał » ndz, 22-01-2017 11:35

  • 0
Rzuć okiem tu http://helpcenter.graphisoft.com/troubl ... ite-fails/ podrozdzialik "CineRender and glass surfaces".
Pokaż może jakie masz ustawienia i może jakiś większy zrzut - niewiele widać.
p.s. Myślałem, że tylko Chuck Norris przeczytał cały internet 8)

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 13
Rejestracja: pn, 09-11-2015 01:29
Reputacja: 0

Re: Czarne okna

Postautor: Archrinny » ndz, 22-01-2017 13:34

  • 0
Rafał pisze:Rzuć okiem tu http://helpcenter.graphisoft.com/troubl ... ite-fails/ podrozdzialik "CineRender and glass surfaces".
Pokaż może jakie masz ustawienia i może jakiś większy zrzut - niewiele widać.
p.s. Myślałem, że tylko Chuck Norris przeczytał cały internet 8)


Właśnie tu się mówi o tym, co opisywałam "Ray threshold" "Ray depth" "reflection depth"
Próbowałam każde z tych ustawień =( Nie działa

Renderowałam przy zacznikach 15-15-10
Załączniki
Capture.JPG
Capture.JPG (73.62 KiB) Przeglądany 1606 razy

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Czarne okna

Postautor: Rafał » ndz, 22-01-2017 14:09

  • 0
...i dlatego na Twoim renderingu nie ma efektu czarnego szkła, przynajmniej ja tego nie widzę. Można się zastanawiać nad jego przezroczystością.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Debiutant
Posty: 13
Rejestracja: pn, 09-11-2015 01:29
Reputacja: 0

Re: Czarne okna

Postautor: Archrinny » ndz, 22-01-2017 14:55

  • 0
Za przegrodą strukturalną nic nie widać na obrazku. Druga przegroda jest czarna
Pokazuję inne ujęcie żeby było wiadomo.
Załączniki
Capture.JPG

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 270
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Czarne okna

Postautor: Pietruh » wt, 24-01-2017 18:37

  • 0
Ma rację - chodzi o kwestię podwójnej płaszczyzny w szybach w tym wypadku - przede wszystkim olej szkło czyste szybkie ani ono ładne ani takie szybkie - zrób sobie własne szkło od podstaw z jakimś tutorialem z cinemy - chętnie bym ci odpowiedział konkretnie ale jestem na urlopie i nie mam tutaj swoich wzorców, a robiłem to raz w życiu :) btw. od tego czasu działam tylko na własnym szkle.

Jeszcze edit - zajrzyj i przeczytaj dokładnie o opcjach materiałów w podręczniku archicada - ale wersja anglojęzyczna - jeśli pracowałaś w innych rendererach to zaraz sie połapiesz i będzie prościej

no tak zapomniałem napisać - chodzi mi o ten podręcznik z helpa

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'