obiekty skp - tekstury

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 18
Rejestracja: śr, 03-08-2016 09:54
Reputacja: 0

obiekty skp - tekstury

Postautor: kari_ » pn, 24-10-2016 20:24

  • 0
Cześć,

Jak zmienić teksturę obiektu skp. w archicadzie?

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: obiekty skp - tekstury

Postautor: Rafał » wt, 25-10-2016 16:59

  • 0
Niestety obiekt po imporcie z skp standardowo nie ma odpowiednich parametrów jak pamiętam.
Na szybko doradziłbym dwie metody - zamienić na Kształt i przeedytować sobie wykończenia (wtedy nawet dla dowolnej płaszczyzny)
lub wyłuskać odpowiednie definicje w skrypcie 3D obiektu GDL i sparametryzować je sobie.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 270
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: obiekty skp - tekstury

Postautor: Pietruh » śr, 26-10-2016 11:25

  • 0
nie do końca :) - jeśli otworzysz plik .skp w świeżym okienku archicada - to otworzy ci się z teksturami jak w skp ( przynajmniej powinien ) - żeby jednak z niego korzystać dalej ( we właściwym pliku ) musisz go jeszcze raz zapisać jako obiekt .gsm - wtedy dopiero do pliku zostają dołączone tekstury ( po otwarciu istnieją tylko w bibliotece wewnętrznej ( nie wiem dokładnie jak to działa że je widać, ale tak jest )

W związku z takim zachowaniem, podmiana tekstur w .skp w archicadzie nie jest taka prosta , możesz
zmienić na kształt jak pisze Rafał ( ryzykujesz utratę danych mapowania )
Po zapisie jako obiekt - powinna być możliwość zamiany każdego z materiałów obiektu na archicadowy w parametrach obiektu

mapowanie tych tekstur - jeśli ci się w tym kolejnym ręcznie zapisanym .gsm rozjadą to pomoże i to nie zawsze - zamiana na kształt poustawianie - dopasuj teksturę + projekcja na płaszczyznach kształtu - prosta itd , dopiero potem zapisanie jako obiekt.

Bywalec
Awatar użytkownika
Posty: 18
Rejestracja: śr, 03-08-2016 09:54
Reputacja: 0

Re: obiekty skp - tekstury

Postautor: kari_ » pn, 31-10-2016 12:34

  • 0
dzięki za info :-)

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'