AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obrazek)

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obrazek)

Postautor: bartekzachar » czw, 15-09-2016 17:45

  • 0
Witam

Mam dość poważny problem. Chodzi o edycję modelu w 3D w momencie kiedy jest jako tło okna 3d ustawiony jakiś obrazek.
Zrobiłem sobie zdjęcię, gdzie ma być budynek i dałem je na tło (renderingu) włączyłem również w ustawieniach okna 3d aby to zdjęcie wyświetlało się jako tło abym mógł sobie ustawić odpowiedni widok.
Problem jest dość duży bo AC 20 odmawia posłuszeństwa w edycji modelu w oknie 3d. Wszystko skacze jak szalone i nie da się normalnie nawigować w modelu. (bez znaczenia ile warstw jest włączonych i co więcej nawet przy wszystkich warstwach wyłączonych - kamera szarpie)
Dodam, że obrazek nie jest duży (czarno-biały), 700 kb. 3888x2592 - jednakże nawet przy mniejszych obrazkach dzieje się tak samo.
Oczywiście jak wyłączę w ustawieniach okna 3d tło z "jak w renderingu" na "jednolite" to wszystko zaczyna działać płynnie (tak jak powinno).
Dodam, że jak przeniosłem plik do AC 19 - to już wszystko działało poprawnie (nawigacja z włączonym tłem "jak w renderingu" była płynna - no może prawie płynna ale spokojnie można było już pracować).

Czy da się to jakoś naprawić? Słyszałem że w wersji angielskiej był podobny problem i musieli wypuścić jakąś łatkę na AC, która to naprawiła.

Aha dodam jeszcze, że na ustawieniach firmowych AC problem również występuje.

Pozdrawiam
BAZA
Pozdrawiam

BAZA

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obraze

Postautor: bartekzachar » pt, 30-09-2016 08:24

  • 0
Czyby w tym temacie nikt nie był mi w stanie pomóc?
Pozdrawiam

BAZA

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obraze

Postautor: Rafał » pt, 30-09-2016 11:57

  • 0
Dobrze byłoby zacząć od ujawnienia wersji na której działasz. Np. w przypadku któregoś builda 19-tki był problem z obsługą bitmap większych niż 4000 pikseli.
Jakiś plik przykładowy też by się przydał.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obraze

Postautor: bartekzachar » czw, 06-10-2016 08:32

  • 0
Pracuję na standardowym pliku, ze swoimi ustawieniami - swój Template przygotowywałem od surowej 20.
Zresztą, sprawdzałem również na ustawieniach wyściowych i efekt jest ten sam. Na drugim komputerze mam dokładnie to samo.
Bez znaczenia jest też wielkość obrazka - próbowałem na zwykłym pliku jpg z tłem (jednym z wbudowanych w ArchiCada) efekt jest ten sam.

Plik - proszę bardzo - przez priv.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obraze

Postautor: Rafał » czw, 06-10-2016 10:06

  • 0
Też się u mnie zacina. Dziwne.
Workaround - uruchomić paletę Podgląd nawigacji i poruszyć kamerką. Potem już (u mnie) działa bez problemu.
p.s.
Po drugim otwarciu projektu nie zacinało się wcale.
Załączniki
2016-10-06_10-05-56.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obraze

Postautor: bartekzachar » czw, 06-10-2016 10:58

  • 0
Niestety dalej się zacina - poruszenie kamerką w nawigatorze nic nie dało.
Pozdrawiam

BAZA

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obraze

Postautor: Rafał » czw, 06-10-2016 11:23

  • 0
Spróbuj z wersją 4009. Update do pobrania ze strony GS-u.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 436
Rejestracja: śr, 26-09-2007 17:11
Lokalizacja: Bolesławiec D.Śl.
Reputacja: 5

Re: AC 20 - Problem z edycją widoku w oknie 3d (tło = obraze

Postautor: bartekzachar » czw, 06-10-2016 12:36

  • 0
Dzięki Rafał - aktualizacja do wersji 4009 załatwiła sprawę. Działa jak należy.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

BAZA

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'