CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Debiutant
Posty: 9
Rejestracja: czw, 03-03-2016 22:38
Reputacja: 0

CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Postautor: MichałO » sob, 18-06-2016 23:50

  • 0
Hej,
Mam taki problem otóż puściłem render dość duży bo 70 na 70 cm w 250 dpi. Wszystko szło dobrze, tylko po 10 godzinach program przestał odpowiadać. Sytuacja wygląda tak, że jak wcześniej Proces CineRender brał 97% procesora teraz bierze 0% ale wciąż zabiera bardzo dużo pamięci RAM (1,5 gb). I teraz czy ktoś może mi wyjaśnić co się dzieje i jaka może być tego przyczyna ? :(
Przypuszczam, że powód to przekroczenie jakiegoś pułapu zabieranego RAMU albo coś podobnego. Stawiam, że renderu nie da się odzyskać/ wznowić?
Jak mogę uniknąć tego w przyszłosci?
Załączniki
Bez tytułu.png

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 472
Rejestracja: czw, 10-08-2006 12:03
Lokalizacja: Trójmiasto
Reputacja: 1

Re: CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Postautor: cooper69 » ndz, 19-06-2016 14:13

  • 0
A po huk 250 dpi?
Tak dużego obrazka nie ogląda się "licząc pixeli" tylko z pewnej odległości żeby ogarnąć obraz całośći.
150 dpi to max. - strata jakości żadna, a plik wielokrotnie mniejszy i łatwiejszy do wyrenderowania przez komputer.

Przypominam, że wraz ze wzrostem rozdzielczości plik i gęstości upakowania pikseli (magiczne dpi) plik rośnie w postępie geometrycznym.

PS. Zobacz jak wyglądają z bliska bilboardy reklamowe.
DELTA - AUTORYZOWANY SPRZEDAWCA - POMORSKIE I WARMIŃSKO-MAZURSKIE
SZKOLENIA Z ARCHICADA
SPRZEDAŻ, SERWIS APPLE & PC, DRUKARKI
tel. 606 139 157
delta@arch.pl

 MacBook Pro 15.4" i7 2.3GHz 16GB 512SSD nVidia GT 750M OS X 10.10.2

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3662
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Postautor: Koala » ndz, 19-06-2016 14:25

  • 0
Jak długo czekasz/czekałeś?
Cinerender nie wisi...1,5 GB to wcale nie jest dużo...ale zależy ile masz pamięci.

Swoją drogą trza było zobaczyć najpierw jak wyjdzie 150 dpi...bo w przeważającej większości motywów powinno styknąć na obrazku 70x70 cm
To co liczysz to jest 50 Magapixeli...więc....

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Debiutant
Posty: 9
Rejestracja: czw, 03-03-2016 22:38
Reputacja: 0

Re: CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Postautor: MichałO » ndz, 19-06-2016 15:26

  • 0
Render zawiesił się tak po 5h. Mam 16 gb ramu więc probelmu nie było tylko bardziej chodzi mi o to, że nie wiem czy ubić ten proces czy może da się jeszcze jakoś odzyskać dane...
Hmmm może faktycznie spróbuje 150 dpi.

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3662
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Postautor: Koala » ndz, 19-06-2016 17:24

  • 0
Trzeba by zlokalizować pliki tymczasowe cinerendera...jeśli nie ma ruchu na plikach od tych 5h to znaczy że wisi...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Debiutant
Posty: 9
Rejestracja: czw, 03-03-2016 22:38
Reputacja: 0

Re: CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Postautor: MichałO » ndz, 19-06-2016 19:04

  • 0
Hej Koala,
Wielkie dzięki za odpowiedź. Faktycznie render tam był! :) (w polikach tmp) Wcześniej wykonywałem jakieś zrzuty procesów w menedżerze i nie wiem czy to coś pomogło. Niemniej render tam jest i jest cały :) ! Dzięki za to. 10 h renderu uratowane! :) +


Hej to od razu mam pytanie odnośnie kadrowania:
Otóż chce zrobić kadr w perspektywie dwuzbiegowej tak żeby zachować piony (wiadomo o co chodzi). No zasadniczo w tym kadrze potrzebuje tylko wyrenderować bryłe domu która stanowi jakieś... 20% całego obrazka. I teraz pytanie czy da się jakoś wyrenderować tylko część kadru w której jest ten dom? No wiem że mogę przybliżyć, ale wtedy wszystkie muszę podwyższyć obserwatora, czyli zmieniam zbiegi perspektywy i już nie mam efektu który chce osiągnąć... Np. na załączonym obrazku. potrzebuję de facto tylko ten kawałek zaznaczony w kwadracie, ale jeśli nie wezmę takiego ujęcia jakie mam to nie zachowam albo zbiegów albo pionów perspektywy dwuzbiegowej.
Nie wiem czy problem jest podstawowy czy nie, ale jest na niego jakiś sposób? (próbowałem coś z punktem skupienia itd. ale nic mi nie wyszło.)
Załączniki
przykład.png
przykład.png (177.54 KiB) Przeglądany 5249 razy

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1851
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Postautor: Rycho » pt, 24-06-2016 13:41

  • 0
jeśli renderujesz w AC tzn cinkiem to po prostu przerywasz w momencie kiedy wyrenderuje Tobie to co chcesz - stop, zapisz i tyle. Cinek renderuje jak większośc od środka. Potem sobie wytniesz ten niewyrenderowany margines. Tylko ustaw sobie te bryłę w środeczku (więcej nieba)
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Częsty gość
Posty: 79
Rejestracja: pt, 24-10-2008 16:41
Reputacja: 4

Re: CineRender ARCHICAD 19 - zawiesił się

Postautor: nodeh » wt, 09-08-2016 15:38

  • 0
MichałO pisze:czy da się jakoś wyrenderować tylko część kadru


w oknie 3d trzeba zaznaczyć to co nas interesuje 'obszarem zaznaczenia' i wtedy można wyrenderować ten fragment.

inna możliwość: robię krzywy render i prostuję piony w programie graficznym.

następna możliwość: zakup archicada 20, tam już jest perspektywa dwuzbiegowa.

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'