Blacha na rąbek

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 106
Rejestracja: śr, 28-06-2006 13:46
Reputacja: 0

Blacha na rąbek

Postautor: Vim » pn, 08-02-2016 15:34

  • 0
Witam
Mam taki problem - chodzi mi o rodzaj wykończenia jak w tytule - blacha na rąbek.
Poszukałem w "nowych" wykończeniach takie coś

Obrazek

i chciałbym to wyrenderować w CineRender , ale nie wiem co i jak poustawiać, żeby mieć efekt taki jak na tym podglądzie. Po zapuszczeniu rendera mam płaską blachę bez żadnych rąbków.
ARCHICAD
Pozdrawiam Michał

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3662
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: Blacha na rąbek

Postautor: Koala » pn, 08-02-2016 16:08

  • 0
Musisz włączyć sobie "displacement" w zaawansowanych opcjach renderu...(nie wiem kto się uparł na tłumaczenie tego specyficznego terminu)
nie pamiętam jak to się nazywa w polskiej wersji...

Opcje: potem pierwsze od góry po lewej, a w prawym oknie 8 pozycja (na moje oko nazywa się dziwnie "przemieszczanie cośtam" nie pamiętam)

Ilekroć mam pokazać tą opcję to odpalam wersję INT i PL obok siebie...

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Blacha na rąbek

Postautor: Rafał » pn, 08-02-2016 16:26

  • 0
Blachę na rąbek to bym zrobił jednak akcesoriami, obawiałbym się, że ta z "przemieszczeniem" zarąbie czas renderingu.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 106
Rejestracja: śr, 28-06-2006 13:46
Reputacja: 0

Re: Blacha na rąbek

Postautor: Vim » pn, 08-02-2016 16:45

  • 0
sorki Koala, ale nie kumam
jakbyś mógł trochę bardziej dokładnie, albo obrazowo to będę wdzięczny

8 pozycja w opcjach dla renderu to u mnie podział wieloboków - chyba, że szukam nie w tym miejscu :(
ARCHICAD
Pozdrawiam Michał

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Blacha na rąbek

Postautor: Rafał » pn, 08-02-2016 17:27

  • 0
Dwie rzeczy - należy włączyć przemieszczenie i (ważne) podział wielokątów w ustawieniach wykończeń, jak i przeliczanie przemieszczenia w ustawieniach renderingu.
Nawet nie zabija, to akurat prosty displacement :-)
2016-02-08_16-25-14.png

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 106
Rejestracja: śr, 28-06-2006 13:46
Reputacja: 0

Re: Blacha na rąbek

Postautor: Vim » pn, 08-02-2016 18:01

  • 0
Wielkie dzięki Panowie, w końcu zadziałało, ale BTW to efekt po renderze taki super nie jest i na pewno trochę przymula w trakcie renderowania. Pewnie za pomocą akcesoriów dachu można osiągnąć lepsze efekty. :D
ARCHICAD
Pozdrawiam Michał

Bardzo częsty gość
Posty: 475
Rejestracja: pt, 11-08-2006 07:37
Lokalizacja: Piaseczno
Reputacja: 0

Re: Blacha na rąbek

Postautor: wojtek ziółkowski » pt, 11-03-2016 17:54

  • 0
blacha
Załączniki
Zrzut ekranu 2016-03-11 (godz. 16.53.02).png

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'