Ustawienia renderingu 300dpi

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Debiutant
Posty: 14
Rejestracja: śr, 22-07-2015 13:43
Reputacja: 0

Ustawienia renderingu 300dpi

Postautor: alekspiecz » śr, 03-02-2016 15:44

  • 0
Witam,
wiem, że ten temat już był, ale chciałabym dopytać co z tym dpi.
W drukarni powiedzieli, że wszystkie zdj które chce mieć na ulotce (format A5) muszą być robione przy 300dpi.
Zrobiłam ponownie renderingi ale pomimo wpisania w ustawieniach renderu 300dpi nadal są robione jako 96dpi....

co mogę robić nie tak?

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3662
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: Ustawienia renderingu 300dpi

Postautor: Koala » śr, 03-02-2016 16:41

  • 0
drukarze lubią wypuszczać "lajkoników" swoimi modlitwami do dpi...
tłumaczyłem wiele razy ale może być raz jeszcze:

DPI (dot per inch)/PPI (point per inch) ma znaczenie tylko i wyłącznie w przypadku konwersji papier>cyfra lub cyfra>papier

Dpi którego oni potrzebują to realne dpi tego zdjęcia/obrazka który będzie wstawiony do ulotki - czyli:
jesli obrazek ma powiedzmy połówkę tej A5 czyli A6 (z grubsza) to ma realne wymiary: 14,85 x 10,5 cm - czyli jak podzielimy przez cale (2,54cm) to otrzymamy 5,85x4,13 cala i jak pomnożymy to przez magiczne 300 to otrzymamy:
1755x1239 punktów/pixeli/watever: jeśli taki obrazek zrobisz to będzie dobrze.
Przeprowadź obliczenia dla realnych wielkości z Twojej ulotki i będziesz wiedzieć czy obrazki które masz są ok czy trzeba przeliczyć raz jeszcze.

Jeszcze jedno: dpi wpisane w obrazku ma znaczenie ŻADNE pod warunkiem że nie będzie bezpośrednio interpretowane przez maszynę drukującą.
DPI można podać tylko i wyłącznie wtedy gdy obok będzie realny wymiar obrazka na papierze - bez tego to tylko "zaklęcie" ;P

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 270
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Ustawienia renderingu 300dpi

Postautor: Pietruh » czw, 04-02-2016 10:44

  • 0
Upraszczam i tłumaczę :)

wszystkie programy renderujące renderują TYLKO w 96 dpi ( 72 )

żeby otrzymać wydruk w 300 DPI trzeba taki obrazek zmniejszyć ( zagęścić ) mniej więcej 3 razy
otworzyć np w photochopie i "zmień rozmiar", dopiero taki wysłać do druku

Osobiście uważam że 300 dpi to przesada do wydruku wizualizacji ale co ja tam wiem

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3662
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 31

Re: Ustawienia renderingu 300dpi

Postautor: Koala » czw, 04-02-2016 11:48

  • 0
minimalne dpi jesli motyw nie jest zbyt detaliczny to tak na oko 120...czasem nawet 100 styknie.

Napisałeś o "zagęszczaniu" - to może kogoś przerazić... po prostu w PS czy innym programie graficznym zmieniamy to co jest na tyle ile potrzeba - bez przeskalowywanie/ resamplowania czy jak to się tam nazywa.

I dalej - jak komponujesz ulotkę w jakiś programie typu Ilustrator, Corel (wektorówka) to źródłowe dpi obrazków nie ma znaczenia bo i tak się je skaluje.
Co innego jeśli się komponuje w Photoshopie czy innym rastrowym sofcie - wtedy na wejściu naszego obszaru roboczego musimy ustalić wielkość na wyjściu i przy jakim dpi to ma być - bo wszystko co zostanie wstawione i odpowiednio przeskalowane.

Pozdr,
Koala
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

Reputation System ©'