Artlantis kontra czas

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Tubylec (zamieszkał na forum)
Awatar użytkownika
Posty: 1518
Rejestracja: śr, 21-06-2006 23:47
Lokalizacja: na urlopie
Reputacja: 4

Artlantis kontra czas

Postautor: Pietrek » czw, 25-06-2015 13:11

  • 0
Zabawny czas :)

Obrazek

Jakość ustawiona na średnią
Format 5000x5000 pix
Anti-aliasing załączony.
Zero świateł i neonów.

Dwuprocesorowy MAC PRO :)
Mac PRO / Quad-Core Intel Xeon 2x2,26GHz / 16GB DDR3 / ATI Radeon HD 4870 512GB / Mac OS X 10.13

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: czw, 16-08-2007 19:07
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 0

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: sachmett » śr, 16-12-2015 03:49

  • 0
Witam, nawet nie widziałam żeby wyświetlał szacowany pozostały czas, bo zawsze ustawiam na ArtlantisBatch, ale zastanawia mnie skąd ogromna różnica w czasie renderingu między Atl5 a Atl6, wymagania sprzętowe są w sumie bardzo podobne, przyzwyczajona z ATL 5 nastawiłam na noc 10 wizualek w rozdzielczości ekranowej 1920x1080, a tu w Atl6 zrobiło się do rana 70% JEDNEJ
Starszy sobie radził bez problemu, sprzęt nadal taki sam, więc o co chodzi??? Ktoś może podpowie, może wystarczy jakiś haczyk odznaczyć żeby zaczął normalnie pracować czy coś
ArchiCAD19; Artlantis 6;
Dell PRECISION M4500 Intel Core i7 CPU q840 @ 1,87Ghz ; 8GB(2X4GB)1333MHZ DDR3 DUAL CHA, NVIDIA Quadro FX 1800M; Windows 7 Professional, Service pack 1

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: czw, 16-08-2007 19:07
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 0

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: sachmett » ndz, 17-01-2016 01:09

  • 0
witam, wznawiam temat czasu w Artlantisie, poszperałam trochę w necie i znalazłam sposób na poradzenie sobie z artlantis 6 a właściwie z jego zawrotną prędkością kiedy nasz sprzęt spełnia tylko minimalne wymagania
reasumując więc:

1. W menu "Preferencje"(Preferences) ustawiamy

"Tryb wyświetlania OpenGl" (OpenGl display mode) na "Przedstawienie Szkieletowe" (Wireframe)

"Przyspieszenie sprzętowe" (Hardware Acceleration) odznaczamy

2. Perspektywę ustawiamy:

Rozmiar renderowania (rendering size) najpierw ustalam docelowy, a potem przy zablokowanych proporcjach strzałeczką zmniejszam
proporcje widoku zostają te same, a później do renderu przestawiam tylko strzałeczką w górę

dpi zostawiamy tak jak jest na 72

Anti-aliasing zaznaczony

Globalne Oświetlenie (global illumination):
Dokładność (Accuracy) na 1
Hemisfera (Hemisphere) na 1
Interpolacja (Interpolation) na 1

Próbkowanie (Sampling):
Materiały (Materials) na 3
światła (Lights) na 1
odznaczamy Poprawione niebo (Enhanced Background)

Okluzji otoczenia (Ambient Occlusion) nie załączam wogóle

i pracuję na Ekspozycji(Exposure) a nie na ISO bo jaśniejsze i lepsze efekty
balans bieli (White balance) zostawiam włączony

dajemy "OK" i już jest różnica,
w zależności też na jakim monitorze pracujecie warto też zmniejszyć sam podgląd
a obok załączyć "Wyświetlanie bloków" (Blocks display)
i "automatycznie przełączaj na OpenGl" (Auto-switch OpenGl)

różnica niewiarygodna szczególnie w czasie renderowania, bo do renderowania wszystkie ustawienia zostają oprócz rozdzielczości oczywiście
warto też dać znacznie więcej światła niż w poprzednich wersjach ATL, chodzi mi o ilość lumenów ustawianych bezpośrednio w shaderach

mam nadzieję, że się komuś przyda, pozdrawiam
ArchiCAD19; Artlantis 6;
Dell PRECISION M4500 Intel Core i7 CPU q840 @ 1,87Ghz ; 8GB(2X4GB)1333MHZ DDR3 DUAL CHA, NVIDIA Quadro FX 1800M; Windows 7 Professional, Service pack 1

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 270
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: Pietruh » pn, 18-01-2016 10:06

  • 0
nie zgadzam się z tobą sachmett, sorki

jeśli chodzi o preferencje i sposób wyświetlania - to mniej więcej jest to poprawne ( kwestia odciążenia procka )
natomiast nie mogę nie zwrócić uwagi na parę rzeczy które wprowadzają zamęt :) sorki:

dpi - żaden z programów nie renderuje inaczej niż w 72 dpi - te parametry to tylko taki kalkulator - który podpowiada
np : ustawiasz 2000x3000 px u góry wklepujesz 300 dpi i artlantis przelicza że taki wydruk będzie miał np ...x... cm

w związku z tym zmienianie dpi nie ma absolutnie żadnego wpływu na czas bo nie ma wpływu na rendering.

Anti aliasing - zależy co robicie - zaznaczony tak, raczej 3x3, w specyficznych przypadkach 4x4 ( przy 4x4 czas mniej więcej x3 )

co do ustawień GI i Próbkowania

tutaj to ktoś pojechał z tym poradnikiem - bzdury kompletne
w poprzednim wątku dałem sprawdzone przykłady jak poszczególne parametry wpływają na czas - w nazwach plików są te opcje

bardzo często najlepszy efekt i czas uzyskacie ustawiając wszystkie parametry na max lub na 4 oprócz próbkowania materiałów, które nawet na 1 daje niezły efekt w niektórych sytuacjach, jeśli potrzebujesz ładniej gładzonych odbić w materiałach to podciągasz próbkowanie materiałów, jednocześnie możesz obniżać pozostałe suwaki żeby zaoszczędzić na czasie.

enhanced background - zaznaczam tylko wtedy kiedy widzę tło ( jest o tym w instrukcji )

ISO vs autoekspozycja - nie ma znaczenia dla czasów renderingu, doświadczeni i tak będą używać ISO, początkujący - polecam się bawić korektą ekspozycji +/- EV ( konieczne dla korekty częstych błędów oświetlenia - plamy )

- w skrócie najlepszym lekarstwem na takie błędy jest prześwietlenie obrazu w sensie ilości lm i potem korekta ekspozycji na minus ( obojętnie czy w iso czy w autoeksp )

Ogólnie - w artlantisie 6 zmienił się algorytm ponieważ ( wg abvent ) ten który był poprzednio wyczerpał możliwości konkurowania jakościowego z innymi silnikami - nie będę komentował, każdy powinien spróbować i sam sobie wyrobić zdanie.


MOIM ZDANIEM UNIWERSALNA RADA JEST TAKA :

1 - czytaj forum na artlantis.com !!!!! - czytaj INSTRUKCJĘ !!!
2 - pamiętaj w 5 - ustawiaj rendery na MAX (spróbuj robić 2 x większe bo antialiasing jest słaby )
3 - pamiętaj w 6 - zacznij ustawiać render od MIN
4 - NIE MA USTAWIEŃ UNIWERSALNYCH !!!
ARCHICAD 4 - 20, Artlantis, i wszystko dookoła na czym tylko się da

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: czw, 16-08-2007 19:07
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 0

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: sachmett » śr, 20-01-2016 02:17

  • 0
mój komputer spełnia tylko minimalne wymagania Artlantisa 6, w takiej sytuacji i przy takich ustawieniach jakie podałam nie trzeba już czekać po kilka czy kilkanaście minut na nałożenie 1 tekstury np. bo wystarczą sekundy, praca idzie znacznie szybciej

a jeśli idzie o antyaliasing to u mnie są dwie opcje i obie nazywają się 3x3 (nie wiem dlaczego)

kiedy wznowiłam temat było już koło 600 odsłon, więc stwierdziłam że chyba nie tylko ja mam problem z czasem w nowym Artlantisie skoro ludzie taki tytuł otwierają, napisałam to co ustawiłam u siebie i co znacznie usprawniło moją pracę a wszystkie te dane zsumowałam z kilku różnych źródeł, gdzie użytkownicy przekazywali wskazówki jakie dostawali między innymi od pomocy technicznej Artlantisa, super że pociągnąłeś temat, bo widzę że masz znacznie większe pojęcie niż ja,

najważniejsze w tym wszystkim żeby przekazać innym przydatne informacje

pozdrawiam
ArchiCAD19; Artlantis 6;
Dell PRECISION M4500 Intel Core i7 CPU q840 @ 1,87Ghz ; 8GB(2X4GB)1333MHZ DDR3 DUAL CHA, NVIDIA Quadro FX 1800M; Windows 7 Professional, Service pack 1

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 2988
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 39

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: Rafał » śr, 20-01-2016 10:12

  • 0
Problemy z szybkością działania interfejsu nowego Artlantisa czasem się zdarzają, najczęściej związane są ze słabą lub zintegrowaną kartą graficzną,
Szczególnie w przypadku zintegrowanej karty (laptopy) praca jest właściwie niemożliwa.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 270
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: Pietruh » śr, 20-01-2016 12:29

  • 0
OT: Jasne że chodzi o informację, dlatego pozwoliłem sobie sprostować,zbyt wiele osób korzysta ze "świętego" schematu i ma problemy.


w okienku antialiasing powinny być 2 opcje 3x3 i 4x4, ciekawe że ich nie masz, może to zależy od sprzętu ?
możesz wrzucić screen tego okienka ?

Dzięki

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: czw, 16-08-2007 19:07
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 0

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: sachmett » sob, 23-01-2016 03:58

  • 0
"wklejam mój antialiasing"
Załączniki
Bez nazwy 1.jpg
ArchiCAD19; Artlantis 6;
Dell PRECISION M4500 Intel Core i7 CPU q840 @ 1,87Ghz ; 8GB(2X4GB)1333MHZ DDR3 DUAL CHA, NVIDIA Quadro FX 1800M; Windows 7 Professional, Service pack 1

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 270
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 20

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: Pietruh » sob, 23-01-2016 11:09

  • 0
hehe - więc to jest tzw. "babol" w tłumaczeniu - ten dolny to będzie 4x4 - wystarczy przełączyć język na angielski i wszystko jasne :)

Bywalec
Posty: 34
Rejestracja: czw, 16-08-2007 19:07
Lokalizacja: Łódź
Reputacja: 0

Re: Artlantis kontra czas

Postautor: sachmett » sob, 23-01-2016 15:32

  • 0
noooo, masz racje, nie wpadłam na to

ale muszę się pochwalić że mój Artlantis już ładnie chodzi, ktoś mi podpowiedział żeby dysk wymienić na ten szybszy, pomijam fakt że komputer uruchamia się w 5sekund zamiast w 15minut, ale wizualki jak dawniej liczą się góra godzinę nawet na najwyższych ustawieniach, a panowie w serwisie ładnie mi wszystko skopiowali i nic nie straciłam z danych i nic nie trzeba było nawet instalować ponownie (oczywiście zapomniałam deaktywować Artlantisa, ale wystarczyło na chwilę stary dysk podłączyć) polecam, fakt że trochę kasy poszło bo zapłaciłam 800zł za 500GB z wymianą i czyszczeniem ale różnica ogroooooomna i komputer chodzi jak nowy
ArchiCAD19; Artlantis 6;
Dell PRECISION M4500 Intel Core i7 CPU q840 @ 1,87Ghz ; 8GB(2X4GB)1333MHZ DDR3 DUAL CHA, NVIDIA Quadro FX 1800M; Windows 7 Professional, Service pack 1

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'