Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: czw, 15-04-2010 11:33
Reputacja: 0

Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Postautor: solek » ndz, 19-06-2011 11:23

  • 0
witam
na jednym z tutoriali artsa widziałem możliwość zmiany połózenia punktu aktywnego objektu w programie artlantis
z komentarza który tam jest wywnioskowałem że po zaznaczeniu objektu należy wcisnąc na klawiaturze klawisz "D" no i że można wtedy przesunąć ten punkt w chciane miejsce
ma to znaczenie np przy okniach (chcąc otworzyć okno punkt przesówamy na krawędź i wtedy regulujemy kąt w osi z)
bnie wiem czy jasno opisałem ale jeżeli ktoś zna odp proszę się podzielić
pozdrawiam solek68
ARCHICAD 12, Artlantis Studio 2

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1866
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Postautor: Rycho » pt, 24-06-2011 09:55

  • 0
..?? trochę mnie zaskoczyłeś pisząc o otwieraniu okna w Artsie ??? Do tej pory nie wiedziałem o takiej możliwości.. chyba że chodzi o okno Artsowe które ma taką opcję? Skąd masz takie obiekty?
O czymś podobnym - przestawienie obiektu - jest w wątku :
http://www.archiforum.pl/phpbb3/viewtopic.php?f=19&t=3705
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: czw, 15-04-2010 11:33
Reputacja: 0

Re: Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Postautor: solek » sob, 25-06-2011 11:36

  • 0
http://www.youtube.com/watch?v=3v-nBRZIkXc
chodzi mi o taki myk jak robi autor filmiku z krzesłem (przesuwa punkt w pionie) i z oknami
ARCHICAD 12, Artlantis Studio 2

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1866
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Postautor: Rycho » sob, 25-06-2011 15:45

  • 0
Pobawiłem sie i..... :shock: niezłe ,niezłe..
A konkretnie po kolei:
Najpierw tworzysz nową warstwę - zakładka object - layers
potem klikasz na wybrany element - guzik ze strzałką a obok wybierane pole lub pola lub bryła - zaznaczasz co chcesz
potem nazywasz toto co wybrałeś i wpisujesz do wcześniej utworzonej warstwy jako obiekt - warstwa "objects"
Potem klikasz na ten stworzony obiekt przytrzymując klawisz D - pojawia Ci się punkt aktywny....a potem w okienku "plaszczakowym" - rzuty i przekroje przesuwasz sobie ten punkt aktywny przytrzymując klawisz D...
i cała baja...
NIEZŁE !!!! :mrgreen:
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: czw, 15-04-2010 11:33
Reputacja: 0

Re: Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Postautor: solek » śr, 29-06-2011 11:27

  • 0
jakoś nie moge znaleźć w artlantis studio 2 zakładki layers
czyżby w tej wersji jeszcze nie było takiego czegoś?
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

czy taki myk można robić jedynie z kreowanymi objektami?
czy można też przestawic punkt aktywny oryginalnego artlantisowego objektu?
ARCHICAD 12, Artlantis Studio 2

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Awatar użytkownika
Posty: 1866
Rejestracja: czw, 03-05-2007 12:48
Lokalizacja: gdzieś w Bulandii
Reputacja: 2

Re: Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Postautor: Rycho » śr, 29-06-2011 11:44

  • 0
solek pisze:jakoś nie moge znaleźć w artlantis studio 2 zakładki layers
czyżby w tej wersji jeszcze nie było takiego czegoś?

Faktycznie może nie być ... ja nie pamiętam a dwójki już nie mam, a jak przez mgłę coś mi tam świta że to chyba był przebój trójki - te warstwy właśnie... :roll:
solek pisze:..czy taki myk można robić jedynie z kreowanymi objektami?
czy można też przestawić punkt aktywny oryginalnego artlantisowego objektu?

W trójce jak się okazuje można z każdym elementem lub ich grupą, pod warunkiem że zrobi się z niego/niej właśnie obiekt, najlepiej na jakiejś osobnej warstwie..
|Mac Pro 2x 3GHz Quad-Core Intel Xeon|22GB|ATI HD 5870|Yosemite 10.10.1 |
Dell Precision|Intel i7/4x2,8 GHz |8GB| AMD Fire Pro W4170 M| Win10Pro|
|ARCHICAD 21 | Artlantis S3 |Artlantis R6,5|

Bywalec
Posty: 27
Rejestracja: czw, 15-04-2010 11:33
Reputacja: 0

Re: Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Postautor: solek » śr, 29-06-2011 12:24

  • 0
dzięki
widocznie 2 nie ma takiej możliwości
przynajmniej wiem i nie bede się mordował
pozdrawiam
ARCHICAD 12, Artlantis Studio 2

:::st. porządkowy:::
Awatar użytkownika
Posty: 3060
Rejestracja: wt, 08-11-2005 17:28
Lokalizacja: szeroki internet
Reputacja: 46

Re: Zmiana położenia punktu aktywnego objektu w Artlantis 2

Postautor: Rafał » śr, 29-06-2011 23:51

  • 0
Dlatego warto w stopce wypisać używane wersje softwaru i hardware:-)
Możliwości dotyczą wersji 3 artlantisa.

HP Z620 Windows 10 /// MacBook Pro 15" Retina 2016, Intel Core i7 2.9 GHz, Radeon Pro 460, High Sierra (10.13.3)
ARCHICAD 21 INT/POL, Maxwell Render 4.1, Artlantis Studio 6.5


Przeczytaj!: Zasady (z)obowiązują!

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'