Animacje ArchiCAD/Cinerender

Forum poświęcone wizualizacjom projektów

Moderatorzy: Rafał, Konrad

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 124
Rejestracja: wt, 25-08-2015 21:26
Reputacja: 0

Animacje ArchiCAD/Cinerender

Postautor: ARGAS » pn, 24-07-2017 13:49

  • 0
Cześć wszystkim!

Czy istnieje jakiś łatwy i przyjemny ( 8) ) sposób, aby zrobić szybka animację z wykorzystaniem Cinerender - mam na myśli przepis na fajne ustawienia, lub jakiś drogowskaz moi drodzy :roll:

Pzdr,
Karol
AC 20 POL | Dell Precision M6800 4900HQ 32GB Quadro K3100M | Win10 Pro

Skaning laserowy & BIM | www.argasprojekt.pl

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 245
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 19

Re: Animacje ArchiCAD/Cinerender

Postautor: Pietruh » pn, 31-07-2017 10:48

  • 1
Jak już rozkminisz to się podziel proszę ... ( taka tylko rada, być może już wiesz, przy animacji musisz zwrócić uwagę na rodzaj GI ze względu na migotanie plam w cieniach, jest ktrochę tutoriali w sieci ogólnie na temat metod, najprościej byłoby wogóle bez GI, poszukaj jest w sieci tutorial takiego gościa co robi w cinemie bez GI reklamy chyba audi albo mercedesa, jeżeli jednak GI to na niskich ustawieniach qmc + ładny mocny blur )
Powodzenia

Częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 124
Rejestracja: wt, 25-08-2015 21:26
Reputacja: 0

Re: Animacje ArchiCAD/Cinerender

Postautor: ARGAS » pt, 04-08-2017 16:30

  • 0
Pietruh pisze:Jak już rozkminisz to się podziel proszę ... ( taka tylko rada, być może już wiesz, przy animacji musisz zwrócić uwagę na rodzaj GI ze względu na migotanie plam w cieniach, jest ktrochę tutoriali w sieci ogólnie na temat metod, najprościej byłoby wogóle bez GI, poszukaj jest w sieci tutorial takiego gościa co robi w cinemie bez GI reklamy chyba audi albo mercedesa, jeżeli jednak GI to na niskich ustawieniach qmc + ładny mocny blur )
Powodzenia


Będę badał.
Pietruh a ten Cinerender w Archi jest pełny, czy okrojony względem Cinemy R18?

Karol
AC 20 POL | Dell Precision M6800 4900HQ 32GB Quadro K3100M | Win10 Pro

Skaning laserowy & BIM | www.argasprojekt.pl

Autochton
(nie chce się wyprowadzić)
Posty: 3535
Rejestracja: sob, 24-06-2006 19:30
Reputacja: 20

Re: Animacje ArchiCAD/Cinerender

Postautor: Koala » pt, 04-08-2017 19:07

  • 0
Brak multipass.
reszta raczej nieokrojona.

Pozdr,
Koala

PS za rogiem Cinema 19 z rendererem fizycznym na kartach grafiki (Nvidia/AMD na cepecie i AMD na maku)
WDROŻENIA I TRENINGI ARCHICADA U KLIENTA. PLIKI PROTOTYPOWE AUTOMATYZUJĄCE PRACĘ I OBIEKTY GDL NA ZAMÓWIENIE

Bardzo częsty gość
Awatar użytkownika
Posty: 245
Rejestracja: wt, 12-02-2008 19:15
Lokalizacja: Górny Śląsk
Reputacja: 19

Re: Animacje ArchiCAD/Cinerender

Postautor: Pietruh » pn, 07-08-2017 09:36

  • 0
Niestety nie jest tak jak koala pisze - jest okrojony, zarówno pod względem ustawień renderingu jak i materiałów- od ewidentnych braków np multipass czy distributed rendering w 20 brakowało kilku procedur GI (w 21 jeszcze nie sprawdzałem dogłębnie czy są wszystkie z wszystkimi opcjami) przez braki na zasadzie dostępu do parametrów - nie dokumentowałem tego ale zdarzyło mi się kilka razy nie znaleźć opcji - kończąc na ewidentnych ogólnych "utrudnieniach" jak brak możliwości selektywnego oświetlania czy rzucania cieni (wyobrażam sobie że to akurat mogło być trudne do wprowadzenia, ale utrudnia) - po moim zdaniem killer - czyli brak możliwości kopiowania ustawień materiałów zarówno pomiędzy kanałami jak i materiałami. Czyli w skrócie cinerender przypomina cinemę LT (+silnik fizyczny +wiadro utrudnień).

Co ciekawe należałoby takie różne braki wrzucać na wishlisty graphisoftu ponieważ wiem że pakiet "cinerender" (u innych) ma i multipass i to upierdliwe kopiowanie kanałów.

Jak już pisałem nie robiłem animacji, ale spodziewałbym się, jeszcze większej liczby takich dokuczliwych niuansów.

Wróć do Okno 3D - Rendering

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

Reputation System ©'